- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

761.000 de hectare din România au fost pustiite de secetă, avertizează MADR

03 Oct, 18:59 • Gabriela Andreescu
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 761.346 hectare în 38 de judeţe şi în Capitală, anunță Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)
761.000 de hectare din România au fost pustiite de secetă, avertizează MADR

MADR a anunțat datele centralizate cu privire la suprafețele agricole afectate de secetă.

Ministerul de resort a publicat datele atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară.

Principalele culturi de toamnă afectate sunt:

  • grâu şi triticale – 189.977 hectare,
  • orz, orzoaică, ovăz, secară – 29.994 hectare,
  • rapiţă – 26.805 hectare.

În ceea ce privește culturile de primăvară, cele afectate sunt:

  • porumbul – 297.568 hectare,
  • floarea soarelui – 148.444 hectare,
  • soia – 23.129 hectare,
  • plante furajere – 23.121 hectare.

Te-ar putea interesa și: Petre Daea îi liniștește pe români! „Pretul kilogramului de cașcaval nu va ajunge să coste 100 de lei!”

MADR a anunțat și județele care au fost afectate de secetă.

Cele 38 de judeţe – inclusiv Capitala – care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj,Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

MADR a anunțat suprafețele afectate de secetă
MADR a anunțat suprafețele afectate de secetă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat săptămâna trecută că aşteaptă până la data de 15 noiembrie procesele verbale de constatare emise de comisiile de evaluare a pagubelor, pentru a-i putea ajuta pe fermierii afectaţi de secetă.

Petre Daea a reamintit de existența buletinului informativ al Ministerului Agriculturii, un instrument necesar pentru datele centralizate din teritoriu
„În fiecare zi eu vă pun la dispoziţie buletinul nostru informativ care consemnează pe baza datelor pe care le primim de la comisiile judeţene care este situaţia concretă privind evaluarea pierderilor din agricultură.”

Citește și: Petre Daea: „Guvernul a venit în sprijinul crescătorilor de animale cu subvenții consistente”. Crescătorii de animale primesc: 105 euro/bovină, 300 euro/cap de vacă!

Ministrul Agriculturii a anunțat că ministerul pe care îl conduce așteaptă până la data de 15 noiembrie procesele verbale de constatare de la comisiile stabilite prin ordin de prefect, pentru o cunoaștere amănunțită a suprafețelor afectate de secetă de pe întreg teritoriul țării.

„Am spus-o şi o repet: seceta este un fenomen evolutiv, nu este ca un alt fenomen care să afecteze astăzi şi mâine ştii care a fost gradul de afectare şi pe ce suprafaţă, motiv pentru care aşteptăm aceste procese verbale de constatare, până pe data de 15 noiembrie, când comisiile stabilite prin ordinul prefectului evaluează la faţa locului care este starea de fapt şi ne transmit aceste date, iar noi vi le transmitem dumneavoastră. După cum vedeţi, de la o zi la al alta apar date noi”,a precizat ministrul Agriculturii.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult