- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Hollande vrea sa taxeze firmele profitabile care fac concedieri

11 May, 12:35 • monica.manea
Presedintele proaspat ales al Frantei, Francois Hollande (foto), a anuntat ieri ca planuieste sa taxeze firmele "sanatoase" care isi concediaza angajatii si isi va indrepta armele catre companiile gigant, precum General Motors, pentru a Ie obliga sa recurga la o "abordare mai morala".
Hollande vrea sa taxeze firmele profitabile care fac concedieri

Hollande, care isi va prelua atributiile pe 15 mai, a declarat inainte de victoria in alegeri ca va incerca sa impuna penalizari financiare companiilor profitabile care anunta concedieri doar pentru a-si mari pretul actiunilor.

In conditiile unor concedieri anticipate la companii precum retailerul Carrefour si producatorii auto General Motors (GM) si Peugeot-Citroen, principalul consilier al viitorului presedinte, Michel Sapin, a spus ca Hollande isi va respecta rapid angajamentul.

Sapin, considerat drept posibil viitor prim-ministru sau ministru de Finante, a spus ca scopul este ca astfel de concedieri sa devina „extrem de costisitoare”.
 
Reprezentantii General Motors  au anuntat miercuri ca propun inchiderea unei fabrici la Strasbourg, in estul Frantei, Carrefour este asteptat sa anunte taierea a 3.000 de posturi in aceasta saptamana,  iar Peugeot Citroen va inchide in acest an un centru mare de productie la nord de Paris, anunta [url= http://www.reuters.com/article/2012/05/10/france-jobs-idUSL5E8GA6BH20120510]Reuters[/url].

Hollande s-a angajat sa tempereze austeritatea din Europa, sa creeze 150.000 de locuri de munca, cu ajutorul statului, si sa incerce inversarea trendului ascendent al somajului, pe parcursul mandatului sau de cinci ani.In prezent, in Franta [b]rata somajului este de aproape 10%[/b].

Sapin a mai declarat ca s-ar putea sa ii ia luni lui Hollande sa reuseasca sa influenteze in vreun fel piata locurilor de munca, avand in vedere dificultatile economice si necesitatea de implicare in politicile Uniunii Europene pentru a ajuta la o crestere la nivel european. ,,In ceea ce priveste GM , vom incepe o lupta cu managementul companiei, care trebuie sa realizeze ca si in viata economica exista moralitate si ca respectarea angajatilor face parte din valorile unei mari companii”, a mai afirmat Sapin.
 
Daca firmele nu isi vor putea justifica clar disponibilizarile, statul ar urma sa apeleze la instantele de judecata. Sapin nu a specificat, insa, modul in care guvernul va impune amenzi sau sanctiuni si daca se va schimba codul muncii. Cu legislatia din momentul actual este dificil sa demonstrezi ca disponibilizarile sunt motivate de dificultati economice. Saptamana trecuta Inalta Instanta Judecatoreasca din Franta a hotarat ca o firma poate sa isi concedieze angajatii in cazul in care vine cu un plan adecvat al managerierii locurilor de munca. Aceast lucru i-a indignat pe sindicalisti, care sperau in crearea unui precedent in acest tip de cazuri.