- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

In Romania, strainii au iesit primii din criza. Noi inca ne gandim cum sa ne platim creditele

25 Mar, 17:11 • gecad.net
In timp ce investitorii straini simt deja ca business-urile lor au inceput sa creasca, afacerile romanilor stau pe loc. Romanii nu gasesc cai de crestere a business-ului, iar principala lor ingrijorare e ce se va intampla cu creditele luate de la banca, care sunt tot mai greu de platit, spune Rene Schob, partener in cadrul firmei de consultanta fiscala si audit LeitnerLeitner.
In Romania, strainii au iesit primii din criza. Noi inca ne gandim cum sa ne platim creditele

Potrivit acestuia, investitorii de limba germana din Romania care sunt clienti ai firmei au inceput sa simta deja cresterea afacerilor, acesta fiind insa si un efect al revenirii din criza al pietelor din care provin.

In schimb, pentru oamenii de afaceri romani, clienti ai firmei, afacerile stau inca pe loc, spune Schob. „Am observat ca foarte multi dintre ei se tem de ce vor face bancile cu imprumuturile lor”, spune specialistul.

Schob crede ca urmatoarele trei-patru luni vor fi o mare provocare pentru mediul de afaceri din Romania, iar un indicator pentru revenirea din criza a pietei va fi revigorarea consumului.

LeitnerLeitner a obtinut o majorare a veniturilor cu circa 20% in primul trimestru fata de T1 2009. „Pentru 2010 am prognozat o crestere cu 15% a veniturilor, dar cred ca o vom depasi”, spune Schob.

Investitori straini: nu ne supara marimea taxelor, ci felul in care se colecteaza

LeitnerLeitner a realizat recent un studiu pe un esantion de 50 de investitori din Germania Elvetia si Austria, despre felul in care acestia percep mediul fiscal din Romania.

„Am aflat ca investitorii nu au mai nimic de reprosat nivelului taxelor, dar vor ca modul in care achita si declara taxele sa se imbunateasca. Nivelul TVA este considerat decent, poate si pentru ca, in Austria, de exemplu, taxa este de 19-20%, ca in Romania”, spune specialistul.

Desi majoritatea taxelor par suportabile, investitorii considera insa contributiile la asigurarile de sanatate prea mari, raportat la serviciile care se primesc in schimbul lor, a mai spus Schob.

In plus, cu toate ca nu sunt impovaratoare, taxele locale nu fac din Romania o destinatie privilegiata pentru investitori. „Introducerea cotei unice de impozit pe venit, de 16%, acum cativa ani, a fost un pas bun. Dar intre timp Bulgaria a introdus o cota de doar 10%, ceea ce o face mult mai atractiva”, spune Schob.

Potrivit studiului citat, 64% din participanti cred ca mediul fiscal local are o instabilitate ridicata, ceea ce ii obliga sa isi refaca frecvent planurile de afaceri. Aceasta este, de altfel, cea mai mare nemultumire a investitorilor participanti la studiu.

Investitorii straini cred de asemenea ca prevederile fiscale sunt destul de ambigue. Potrivit studiului, circa 40% din respondenti au declarat ca apeleaza la Monitorul Oficial pentru a vedea care sunt noutatile din mediul fiscal, in timp ce 25% apeleaza la consultanti fiscali si 14% la canale media.

„Fiecare investitor verifica insa din doua surse, pentru ca modul de formulare a noutatilor legislative este complicat si interpretabil”, spune Schob.

In plus, peste 40% din respondenti considera ca documentatia pe care o au de completat pentru tinerea evidentelor fiscale este prea stufoasa. „Documentatia a devenit o problema odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand s-au adoptat mai multe reglementari europene. Ceea ce complica acum situata este ca o parte din vechea documentatie se pastreaza, fiind ceruta de lege, desi poate nu ar mai fi necesara”, spune Schob.

Totodata, potrivit studiului, un sfert dintre paticipantii la studiu considera ca autoritatile fiscale sunt prea putin pregatite si nu au expertiza necesara.

Studiul a fost realizat in perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010.

Schob este de parere ca presiunea fiscala asupra afacerilor va scadea in 2-3 ani: „Va fi in special un efect al acordului de imprumut cu FMI. Fondul impune realizarea unui deficit bugetar mai mic, ceea ce inseamna scaderea nevoii de bani a statului, care va permite diminuarea taxelor”.

El crede si ca sistemul de colectare a taxelor se va moderniza in timp. „Stiu ca in prezent Elvetia a acordat cateva milioane de euro Romaniei si Bulgariei pentru proiecte de imbunatatire a sistemului fiscal”, a spus Schob.

LeitnerLeitner este o firma austriaca cu o vechime de 50 de ani, care are filiale in 8 tari, intre care Bulgaria, Cehia, Austria, si peste 700 de angajati. In Romania, firma are 35 de angajati.