- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia va incepe sa scada din aprilie, dupa \”varful\” din martie

14 Apr, 00:02 • gecad.net
Inflatia pe luna martie, ce va fi anuntata oficial astazi, marcheaza un varf anual, de aproximativ 8,5%, cresterea preturilor fiind determinata in special de majorarile de la chirii, energie si alimente, insa analistii se asteapta ca din aprilie indicele sa intre pe o panta descendenta.
Inflatia va incepe sa scada din aprilie, dupa \varful\ din martie

Valoarea inflatiei pe luna martie va fi anuntata in cursul zilei de luni, 14 aprilie, de catre Institutul National de Statistica.

ING apreciaza ca inflatia anuala a urcat pana la aproximativ 8,7% pe an in martie, cu o valoare lunara de 0,7%, cele mai mari cresteri de preturi putandu-se observa in cazul chiriilor, combustibililor si legumelor, a declarat Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

„Desi estimarea noastra initiala era de 8,5%, am revizuit-o in conditiile in care intre timp a fost anuntata cresterea chiriilor la RAPPS (Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat)”, a mai spus senior economistul ING.

Pentru aprilie, ING apreciaza ca majorarea lunara a preturilor va fi aproape de doua mai mica decat in martie, de 0,4%. Efectul de baza (cel al lunilor anterioare) va conduce insa la o inflatie anuala de 8,5% in aprilie, ceea ce ar putea insemna insa reinceperea trendului dezinflationist.

„Procesul dezinflationist va fi totusi prea lin”, apreciaza Chidesciuc. El a afirmat ca banca nu are in vedere revizuirea prognozei pentru inflatia anuala din 2008, de 7,4%.

Piraeus Bank estimeaza pentru martie o inflatie de 0,5%, valoarea anualizata a indicelui situandu-se la 8,45%, a spus pentru DailyBusiness Otilia Ciotau, economist sef al Piraeus Bank Romania.

Aceasta anticipeaza la randul sau ca din aprilie inflatia anuala va incepe sa scada. Cele mai mari cresteri de preturi au fost in martie la bunuri alimentare si energie, conform economistului Piraeus Bank.

Estimarea Millenium Bank Romania vizeaza un nivel de 0,6% la cresterile de preturi in martie, si de 8,6% in cazul valorii anualizate. „Pentru aprilie, preconizam o inflatie anuala de 8,5% si una lunara de 0,5%, iar la finalul anului, o valoare a indicelui de 6%”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania.

Estimarile analistilor au depasit-o pe cea a bancii centrale, care anticipa la inceputul anului ca inflatia anuala pe martie va atinge 8,3%.