- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

INS ar putea anunta intrarea PIB in zona negativa, in T1. Analistii \”vad\” un minus de 2-3%

14 May, 00:03 • gecad.net
Analistii financiari au estimat ca economia coborat cu 2-3% in primul trimestru fata de T1 din 2008, dupa perioade intregi de crestere economica continua, in conditiile in care atat productia industriala cat si serviciile, care au cel mai mare aport la constituirea PIB, au inregistrat scaderi.
INS ar putea anunta intrarea PIB in zona negativa, in T1. Analistii \vad\ un minus de 2-3%

Institutul National de Statistica (INS) va publica vineri primele estimari cu privire la evolutia economiei din primul trimestru.

In opinia lui Liviu Voinea, director general al Grupului de Economie Aplicata, evolutia produsului intern brut (PIB) in primul trimestru va fi una negativa, reprezentand o scadere de 3%, raportat la T1 2008.

„Cred ca in special productia industria a contribuit la scaderea PIB, dar si consumul, care insa a coborat mai putin, raportat la aceeasi perioada a anului anterior”, a spus Liviu Voinea.

La randul lor, analistii Raiffeisen Bank Romania estimeaza pentru primul trimestru o scadere a PIB de 2-3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acestia atrag atentia ca reducerea foarte rapida a deficitului comercial din ultimul timp arata ca activitatea economica s-a contractat substantial.

Astfel, in luna martie, deficitul comercial a scazut cu 81% fata de rezultatul din martie 2008, pe fondul reducerii cu 35,3% a importurilor si cu 6% a exporturilor.

ING Bank Romania are la randul sau pentru primul trimestru al anului o prognoza de scadere a PIB cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit lui Nicolae Chidesciuc, economist sef al bancii.

Acesta crede ca este posibil ca scaderea PIB din T1 sa fie chiar mai accentuata decat estimarea, in conditiile in care atunci cand banca a facut prognoza, nu a avea la dispozitie date recente aparute cu privire la constructii, care au inregistrat in T1 o scadere mai accenuata decat cea prognozata de institutie.

Chidesciuc a explicat ca, potrivit calculelor bancii, la scaderea PIB din primul trimestru a contribuit atat evolutia productiei industriale, cat si cea a serviciilor si taxelor nete, care impreuna au un aport la PIB de circa 80%, si care toate au inregistrat in primele 3 luni o evolutie mai slaba ca in T1 2008.

Cum estimeaza analistii ca va evolua economia pana la finele anului? Liviu Voinea crede ca in 2009, Romania va fi in recesiune, iar nivelul de -4%, estimat de Fondul Monetar International pentru evolutia PIB din acest an este o prognoza realista in raport cu perspectivele existente in prezent.

La randul sau, reprezentantul ING a declarat ca se asteapta ca evolutia PIB sa se inrautateasca in T2 si T3, perioade in care economia ar putea pierde si sprijinul agriculturii, care pana acum a avut o evolutie buna.

Chidesciuc crede ca evolutia agriculturii din cel de-al doilea si al treilea trimestru va fi cel mai probabil negativa, in conditiile in care rezultatele productiei agricole vor fi comparate cu cele din aceleasi trimestre ale anului trecut, „cand am avut o recolta foarte buna, greu de egalat in 2009”.

Asadar, analistul ING se asteapta ca recesiunea sa se adanceasca in T2 si T3 fata de T1. In opinia sa, o usoara revenire s-ar putea observa in T4, cand economia va cobori mai putin, desi va avea tot un trend negativ din punct de vedere al evolutiei fata de T4 2008.

Pentru intregul an, analistii ING prevad o contractare a PIB cu 3,5% fata de 2008.

Recent, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat insa ca mizeaza pe stagnarea sau chiar cresterea PIB in intregul an, in conditile in care, desi a intrat pe minus in primul trimestru, economia si-ar putea reveni in perioada urmatoare. Guvernatorul nu a oferit insa detalii in privinta factorilor care ar putea sustine cresterea PIB.