- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum se vede criza de la înălțimea lui Iohannis: „Este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm”

23 Sep, 11:15 • Gabriela Andreescu
În ciuda războiului din Ucraina și a situației complicate pe plan extern, ţara noastră merge bine şi economia este în creştere, consideră Klaus Iohannis
Cum se vede criza de la înălțimea lui Iohannis: „Este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm”

Prezent joi, 22 septembrie, la o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis a oferit românilor din diaspora perspectiva sa cu privire la evoluția economiei românești și a situației generale din țară.

Iohannis a lăudat ingeniozitatea şi hărnicia românilor care au determinat „în mod nesurprinzător” o anume bunăstare în țară

„România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, (…) pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm”, a declarat Iohannis, citat de Agerpres

„Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a mai adaugat președintele României.

Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis oferă sfaturi pentru economisirea energiei în timpul iernii: „Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece”

Iohannis a amintit de sprijinul acordat de România refugiaţilor ucraineni, de contribuţia țării noastre la soluţionarea crizei legate de exportul cerealelor din Ucraina, precizând că până în prezent 60% din cerealele ucrainene au trecut prin România.

„Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis.

Alături de soția sa, Carmen, și de Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, Iohannis le-a vorbit românilor despre starea economiei românești
Alături de soția sa, Carmen, și de Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, Iohannis le-a vorbit românilor despre starea economiei românești

Conform preşedintelui Iohannis, criza energetică este o realitate şi pentru România, întrucât energia nu doar a devenit mai scumpă, ci şi mai greu de obţinut. Cu toate acestea, președintele României a apreciat că este îmbucurător faptul că Guvernul a reuşit să menţină preţurile la un nivel rezonabil, și a dat asigurări ca românii vor trece cu bine peste iarna aceasta.

„Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Iohannis a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinar de importantă între România şi SUA.

„Mă bucur că această întâlnire cu românii americani are loc într-un moment special, în anul în care aniversăm 25 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite. Aşa cum istoria celor 25 de ani a dovedit-o, avem, într-adevăr, ceva demn de sărbătorit: prietenie, securitate, prosperitate, iar în ultimul an, valoarea acestui parteneriat a devenit mai evidentă ca niciodată. Parteneriatul acesta este despre oameni, despre ce am realizat împreună”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine Ucraina. Ce spun autoritățile române

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA. Președintele a fost însoțit de soția sa, Carmen Iohannis. Cei doi au făcut fotografii cu participanţii la eveniment.
Vineri, 23 septembrie, şeful statului urmează să se întâlnească cu antreprenori români din Silicon Valley.

Comunitatea de români din SUA este a cincea ca număr după cea din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania. În 2020, numărul românilor din SUA era estimat la peste 450.000.

 

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult