- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine Ucraina. Ce spun autoritățile române

21 Sep, 08:51 • Bumbeneci Diana
România nu are motive de îngrijorare cu privire la războiul ruso-ucrainean, însă analiștii militari de peste graniță văd lucrurile complet diferit. Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine oamenii lui Zelenski.
Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine Ucraina. Ce spun autoritățile române

Analistul George Friedman continuă seria analizelor speciale legate de războiul ruso-ucrainean. Renumitul analist american este de părere că una dintre opțiunile lui Vladimir Putin în contextul problemelor militare din Ucraina, ar fi să atace România sau Moldova.  Care ar fi obiectivul? Ei bine, se poate pune seama pe faptul că un atac asupra unui aliat american i-ar diminua posibilitatea Washingtonului de a sprijini logistic Ucraina, Washingtonul, susține analistul.

Cu toate acestea, încă de la debutul războiului și până în prezent, atât Klaus Iohannis, cât și premierul Ciucă sau reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale au transmis că nu există temeri în acest sens, deoarece România este membră NATO, iar un conflict cu Alianța ar fi aproape imposibil de dus pentru Rusia.

Analistul George Friedman susține că România ar putea fi atacată de Rusia

În materialul realizat, analistul Friedman a oferit detalii legate de faptul că principala problemă a rușilor în războiul din Ucraina o constituie sprijinul logistic pe care SUA îl acordă Kievului. Pe lângă opțiunea opțiunea nucleară, afirmă Friedman, Rusia are șpectrul de a ataca România sau Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina, anunță R3media.ro.

 „Rusia trebuie să schimbe dinamica războiului, dacă nu vrea să fie forțată spre o înțelegere politică.

Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să furnizeze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia”, susține analistul militar.

Mai poți citi și: Ultimă oră. Guvernul are nevoie disperată de bani! Iese pe piața externă pentru împrumuturi în euro pe 4 și 7 ani cu dobânzi intre 5,13% și 6,75%

Cele mai clare ar fi, după cum susține analistul Friedman, România și Moldova. Amintim că de mai multe ori, Vladimir Putin a susținut că nu va accepta ca alte țări să sprijine Ucraina în conflictul pe care Rusia îl are cu această țară.

Geografia oferă puține opțiuni în acest sens, dar cele mai probabile sunt Moldova și România, două țări legate între ele. Nu ar putea fi o ofensivă terestră, ci ar trebui să profite de Marea Neagră, debarcând forțe semnificative în România, membru NATO și gazdă a unei forțe navale americane. Pentru a realiza acest lucru, rușii ar trebui să folosească mai întâi rachete pentru a elimina rachetele antinavă ucrainene precum cele care au scufundat nava Moscova.

Făcând acest lucru, ei ar trebui să obțină și să mențină superioritatea aeriană sau cu rachete asupra Mării Negre și apoi să aterizeze și să depună suficientă forță pentru a obliga forțele române în luptă alături de forțe americane substanțiale. Având în vedere că există forțe navale americane în afara Bosforului și având în vedere că mandatul NATO sau necesitatea absolută ar forța Bosforul să se închidă, acest lucru ar reprezenta o amenințare serioasă pentru ruși. Adăugați la aceasta un atac aerian asupra forțelor ruse și probabil că această operațiune ar eșua”, notează analistul George Friedman.

În momentul de față, Rusia pare să nu mai aibă foarte multe soluții, susține analistul militar, mai ales că forțele angrenate în zona de conflict nu reușesc să reziste în fața atacurilor ucrainene. Cu toate acestea însă, o renunțare la război ar fi o pierdere enormă pentru Putin.

Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine Ucraina. Ce spun autoritățile române
Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine Ucraina. Ce spun autoritățile române

Un atac asupra țărilor baltice ar aduce un atac polonez semnificativ pe flancul Rusiei, iar lansarea unui atac asupra Finlandei, de exemplu, ar fi detectată și anticipată. Același lucru este valabil și cu România, dar cu oportunități ceva mai mici.

Desigur, gambitul românesc în sine este extrem de dubios, dar aici presupunem că Rusia a fost forțată să se apere și că nu este dispusă să abandoneze războiul. Puține opțiuni sunt atractive în acest moment, dar costul politic al abandonării războiului este enorm. Dacă trebuie să continue și rușii nu pot recâștiga inițiativa, atunci doar o rugăciune este singura opțiune ce le rămâne.

Opțiunea finală este una despre care am scris înainte, respectiv masarea forțelor în est și apoi atacarea Ucrainei. Aceasta rămâne soluția cea mai probabilă pentru Rusia, presupunând că poate masa, antrena și motiva o forță suficient de mare. Dacă nu, Rusia ar putea obține o remiză slabă, dar nu își poate impune voința asupra Ucrainei”, a mai spus analistul Friedman.

Ce spun autoritățile din România

Kamala Harris, în declarații anterioare, a reiterat faptul că Statele Unite ale Americii sunt angajate în prietenia și dedicarea pentru România.

Așa cum știe poporul român, așa cum știm cu toții, este o situație dinamică și, cu trecerea timpului, tot timpul evaluăm situația care există. În ceea ce privește ce s-ar putea întâmpla… în ceea ce privește comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, însă, noi suntem foarte fermi și este clar, ca membrii NATO, un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor”, a punctat oficialul american.

De partea cealaltă, președintele Klaus Iohannis a susținut în toate declarațiile sale legate de conflictul ruso-ucrainean că România nu va fi implicată într-un conflict cu Rusia.

A doua parte, pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune. Pe de alta parte, este foarte clar că această acțiune a Rusiei, acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar și acesta este unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună și de a se apăra împreună”, a punctat Iohannis.

Te mai poate interesa: Germania înlocuiește gazele rusești cu importuri din Quatar. Contractul gigant pe care Olaf Scholz este pe cale să-l semneze

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult