- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Exporturile cresc prea lent, piata imobiliara prea rapid

11 Jun, 11:38 • gecad.net
Viteza cresterii importurilor, ce depaseste doar in mica masura avansul importurilor, dependenta bancilor locale de finantarea externa si ascensiunea extrem de rapida a pietei imobiliare din ultimul timp sunt principalele riscuri ale economiei romanesti, considera Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale
Isarescu: Exporturile cresc prea lent, piata imobiliara prea rapid

Prima vulnerabilitate a economiei este legata de diferenta dintre cresterea exporturilor si cea a importurilor, care ar trebui sa fie mai ampla, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„In ultimul timp, ritmurile de crestere ale exporturilor si importurilor s-au schimbat, dar devansarea impoturilor de catre exporturi ar trebui sa fie mai ampla, iar cresterea economica sa fie bazata mai mult pe productivitate decat pe consum”, a mentionat Isarescu, in cadrul unui seminar economic.

O a doua vulnerabilitate economica priveste sistemul bancar si se refera la dependenta acestuia fata de finantarea externa.

„M-am uitat recent in situatiile unor banci comerciale si am observat ca exista un echilibru destul de fragil intre resurse si plasamente, iar o eventuala intrerupere a finantarii externe catre bancile locale va fi acut resimtita”, sustine guvernatorul BNR.

In fine, un alt risc ce nu trebuie neglijat este generat de „umflarea”, din ultimul timp, a pietei de real estate.

Legat de sectorul imobiliar, Isarescu s-a referit la exemplul Spaniei, care ne este la indemana pentru a vedea „la ce poate conduce o evolutie rapida a acestei piete”.

Recent, Spania s-a confruntat cu o scadere rapida a preturilor pe piata imobiliara, cauzata de discrepanta mare dintre cerere si oferta.