- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu le cere bancilor sa nu creasca dobanzile la depozite, pentru binele bugetului public

15 Jul, 15:45 • gecad.net
Dobanzile la depozitele bancare nu ar trebui sa creasca, pentru ca bancile vor imprumuta statul la costuri si mai mari, iar tot ceea ce castiga bugetul din majorarea TVA s-ar cheltui pe costurile imprumuturilor, a spus joi Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
Isarescu le cere bancilor sa nu creasca dobanzile la depozite, pentru binele bugetului public

Guvernatorul a explicat ca atunci cand a spus ca majorarea TVA nu este oportuna s-a gandit la principalele consecinte, respectiv cresterea inflatiei, dar si majorarea dobanzilor la depozitele bancare.

Cresterea dobanzilor la depozite este o urmare a anticipatei cresteri a inflatiei. Estimarile autoritatilor indica pentru finele anului o inflatie de 8%, ceea ce inseamna ca dobanzile oferite de banci la economiile in lei ar trebui sa ajunga cel putin la acest nivel, pentru a nu fi anulate de majorarea preturilor.

Guvernatorul a mentionat insa ca este posibil ca nivelul indicelui la final de an sa nu atinga aceasta valoare, pentru ca nu toate produsele vor fi afectate de majorarea TVA, existand bunuri la vanzarea carora nu se aplica TVA si altele care beneficiaza de o cota redusa a taxei.