- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: \”Mai usor cu criza pe scari\”

24 Feb, 00:03 • gecad.net
Statul roman nu ar trebui sa se hazardeze, imitand masurile anticriza luate de alte tari, intrucat in spatele acestora se pot ascunde decizii periculoase pentru economie, a spus joi Mugur Isarescu (foto), guvernatorul bancii centrale.
Isarescu: \Mai usor cu criza pe scari\

„Suntem total impotriva imitarii masurilor anticriza luate de celelalte state, intrucat in spatele acestora se pot ascunde „lucruri nastrusnice”, care pot fi chiar periculoase pentru economie”, a spus joi Mugur Isarescu, care s-a referit in special la interventiile luate de state, la nivel international, pentru ajutorarea anumitor sectoare economice.

Seful Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat ca vehicularea opiniilor referitoare la criza economica este in general daunatoare, si poate avea un efect de bumerang, atat asupra sectoarelor economice, cat si asupra cursului valutar, indemnul guvernatorului in acest sens fiind „mai usor cu criza pe scari”.

Astfel, a precizat Isarescu, folosindu-se de exemplul cursului valutar, atunci cand au fost formulate anticipari de depreciere a cursului, acesta chiar s-a depreciat, „iar acum ne cream suficiente anticipari referitoare la dezastru”, a mentionat Isarescu.

In sustinerea opiniei ca parerile privind criza financiara nu trebuie sa fie alarmiste, Isarescu a remintit ca „anul are 12 luni”, si ca situatia la nivelul economiei, in special in ceea ce priveste finantarea segmentului privat, a inceput sa se imbunatateasca.

In acest sens, guvernatorul a mentionat ca o mare parte din restantele pe care Ministerul Finantelor le avea catre companii, in privinta rambursarii TVA, au fost achitate, iar o suma importanta va fi platita la finalul acestei luni.

Aceasta creeaza perspective bune pentru achitarea datoriilor companiilor catre stat, dar si catre banci, a spus Isarescu.

In ceea ce priveste creditarea sectorului privat, seful BNR a aratat ca pentru acest an se asteapta la o franare a creditelor, ceea ce reprezinta practic o revenire a nivelului acesteia in parametri normali, dar ca nu va fi vorba de o scadere in termeni absoluti a creditelor in 2009, raportat la 2008.

In opinia sa, dezechilibrele actuale se datoreaza faptului ca Romania nu a beneficiat pana acum de un mix de politici macroeconomice, care ar fi presupus un efort concertat din partea politicii monetare, care a fost „tare”, si a politicii fiscale, care a fost insa prociclica. Acestora ar trebui sa li se adauge o politica salariala realista.

Mai precis, a spus Isarescu, atunci cand economia a inregistrat un avans considerabil, politica fiscala nu trebuia sa fie relaxata, ci ferma.

In ceea ce priveste politica salariala, Isarescu a mentionat ca pe fondul crizei, au aparut semnale pozitive, in conditiile in care majorarile salariale din sectorul privat au inceput sa se tempereze, „ceea ce e un aspect imbucurator, intrucat se apropie de nivelurile de crestere ale productivitatii”.

In acest sens, Isarescu a precizat ca, in lipsa unui mix de politici macroeconomice, a fost gresit sa se considere ca deprecierea din ultimul timp a leului trebuie considerat un factor pozitiv, in conditiile in care ajuta la ajustarea deficitelor Romaniei, in special a celui de cont curent.

Isarescu: Cursul e aproape de nivelul la care romanii isi pot pierde increderea in leu

De altfel, opinia guvernatorului bancii nationale este ca in prezent, leul este depreciat semnificativ, chiar „masiv”. Cursul se afla aproape de nivelul la care romanii isi pot pierde increderea in moneda nationala, ceea ce ii poate determina sa isi retraga plasamentele in lei, care in mod normal ar trebui sa reprezinte unul din factorii care sa contribuie la relansarea economiei.

Isarescu a insistat asupra efectului negativ pe care deprecierea excesiva a leului il poate avea asupra economiei. De altfel, evolutia leului nu este singulara, moneda fiind prinsa intr-o miscare regionala, in ton cu a celorlalte monede din tari ale Europei Centrale si de Est care practica un regim de flotatie controlata a monedelor.

Recent, Banca Nationala a purtat discutii cu reprezentantii bancilor centrale din aceste state, respectiv Cehia, Polonia si Ungaria, cu scopul de a gasi solutii pentru a preintampina deprecierea accentuata a monedelor nationale.

In urma discutiilor dintre reprezentantii celor 4 banci centrale, acestea vor recurge la mecanismele de politica monetara pe care le au la dispozitie pentru a preveni miscari destabilizatoare ale monedelor.