- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu se intoarce la cizmele de cauciuc. BNR reincepe \”razboiul mocirlos cu inflatia\”

09 Aug, 00:01 • gecad.net
Dupa ce a luptat 20 de ani cu inflatia, reusind sa o coboare de la niveluri de peste 100% la cateva procente (doar 4% in ultimele luni), BNR va reintra "in transeele unui razboi mocirlos", din cauza cresterii TVA, care impinge cresterea preturilor spre 8%, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. Vezi care sunt "armele" folosite in acest razboi.
Isarescu se intoarce la cizmele de cauciuc. BNR reincepe \razboiul mocirlos cu inflatia\

Mugur Isarescu a criticat, in conferinta sustinuta vineri la Banca Nationala a Romaniei (BNR), politica pe careau dus-o guvernantii in ultimii ani. Potrivit guvernatorului, acestia nu au utilizat mecanismele fiscale pentru a frana cresterea economica, atunci cand aceasta devenise excesiva.

Cheltuielile bugetare mari au condus bugetul la deficit, ceea ce a fortat statul sa majoreze taxele. Efectul majorarilor il plateste toata populatia, prin inflatie, a explicat guvernatorul.

Isarescu a admis insa ca Romania a trecut prin primul ciclu total de crestere economica, dupa 60 de ani de comunism, asa incat guvernul putea sa invete ce inseamna o politica fiscala anticiclica doar din experienta altor tari, in conditiile in care nu beneficia de o experienta proprie.

„Dar pana nu dai cu capul nu inveti. Nu este usor cand ai venituri mari sa te abtii (de la cheltuieli – n.r.)”, a comentat el.

Majorarea preturilor va conduce la scaderea standardelor de viata si din pacate, cei care platesc sunt persoanele cu venituri mici. „Acum am intrat din nou in transeele unui razboi mocirlos cu inflatia”, a precizat guvernatorul.

Puseele inflationiste locale vor fi accentuate de majorarile de preturi de la nivel international. Isarescu s-a referit in special la cresterea preturilor la grau pana la niveluri record din cauza productiei slabe din acest an, pecum si la posibilele majorari la produsele importate din UE, ca urmare a revigorarii economice a spatiului european.

BNR: Inflatie anualizata de peste 8% in T3 si de 7,8% pe 2010

Toate aceste majorari de preturi vor conduce, in opinia BNR, inflatia anualizata la peste 8% in trimestrul 3, urmand ca la final de an, aceasta sa coboare la 7,8%.

Lupta impotriva inflatiei va fi dusa de BNR prin politica monetara, dar, a lasat de inteles guvernatorul, ar trebui sa existe si o preocupare a politicienilor.

In ultima sedinta de politica monetara, Consiliul de Administratie BNR a mentinut dobanda cheie, precum si nivelul rezervelor minime, angajandu-se totodata sa asigure un control adecvat al lichiditatii.

Guvernatorul a mentionat insa ca se asteapta si ca masurile de crestere a salariilor bugetarilor, vehiculate in ultimul timp de guvernanti, sa nu fie implementate pana cand guvernul nu va restructura aparatul public, asa incat sa rezolve problema cheltuielilor bugetare.

Cererea scazuta, generata de puterea mica de cumparare a romanilor, va intarzia insa relansarea economica. Mugur Isarescu a precizat ca in perioada urmatoare, produsul intern brut (PIB) va fi sub potential.

Potrivit celor mai recente prognoze ale guvernului si Fondului Monetar International (FMI), economia ar urma sa scada anul acesta cu 1,9% in raport cu anul trecut.

Tinta de inflatie pentru acest an a BNR este de 3,5% plus minus 1 punct procentual. In al doilea trimestru (inainte de cresterea TVA – n.r.), cresterea preturilor reusise sa se inscrie in tinta, inflatia anuala din luna iunie fiind de 4,38%. Prognoza de inflatie a BNR pentru 2010 este de 7,8%.

BNR are pentru 2011 o tinta de inflatie de 3% plus minus 1 punct procentual. In cadrul celui mai recent raport de tintire a inflatiei, banca centrala a revizuit in crestere prognoza pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%.