- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Unele banci mama au interzis filialelor de aici sa ia titluri de stat romanesti. Le-am intrebat: atunci cum de ati venit in Romania?

18 May, 16:06 • gecad.net
Unele banci locale nu erau lasate de grupurile mama sa cumpere titluri de stat romanesti inainte de aparitia crizei, desi ele anuntasera ca au venit sa investeasca pe termen lung in Romania, a spus marti Mugur Isarescu (foto), guvernatorul bancii centrale.
Isarescu: Unele banci mama au interzis filialelor de aici sa ia titluri de stat romanesti. Le-am intrebat: atunci cum de ati venit in Romania?

Isarescu spune ca atitudinea acestora l-a suprins si i-a intrebat pe reprezentantii lor cum de venisera in Romania, daca nu erau pregatite sa investeasca aici.

Potrivit guvernatorului, criza de lichiditate de pe piata monetara din octombrie 2008 a fost posibila din cauza faptului ca bancile nu s-au putut imprumuta la BNR, pentru ca nu aveau titluri de stat cu care sa garanteze creditele.

„Creditul guvernamental (realizat in principal prin emisiuni de titluri de stat – n.r.) era de 5% din total si concentrat doar la 2-3 banci. Acum este de 18% din total, aproape de media europeana”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a mai declarat ca unele banci au reprosat bancii centrale ca ar fi vandut in octombrie 2008 agresiv valuta, pentru a lasa piata interbancara fara lichiditate.

„Dar v-am fortat noi s-o luati, v-am bagat-o pe gat sau dumneavoastra ati luat-o de la noi?”, a intrebat retoric Isarescu.

In octombrie 2008 piata monetara s-a confruntat cu o criza acuta de lichiditate, dobanzile pe piata interbancara ajungand la peste 50% pe an. Criza a fost generata, potrivit analistilor, de banca centrala care a intervenit pentru a cumpara masiv lei, pentru a preveni deprecierea acuta a monedei nationale.