- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul a scazut mult pe piata interbancara, dar \”cineva acolo sus il iubeste\”

31 Aug, 12:15 • gecad.net
Leul a pierdut marti dimineata in raport cu euro 2,5 bani, pana la un curs de 4,2580 lei/euro, fata de 4,23 lei/euro, cat fusese luni, insa un ordin mare de vanzare de valuta a scazut brusc cursul, aducandu-l in preajma nivelului de 4,25 lei/euro, a declarat pentru DailyBusiness.ro un dealer de pe piata locala.
Leul a scazut mult pe piata interbancara, dar \cineva acolo sus il iubeste\

„Dupa ce cursul a ajuns la nivelul de 4,2580 lei/euro a aparut un ordin mare de vanzare de valuta, care a coborat imediat cotatia la 4,25 lei/euro”, a declarat dealerul citat, care nu a dorit sa isi decline identitatea.

Se poate sa fi fost Banca Nationala, care a sarit in sprijinul leului, sau un agent economic care a avut nevoie de lei”, a adaugat acesta.

Leul a mai trecut si zilele trecuite prin perioade de depreciere fata de euro, dupa care s-a apreciat brusc, ceea ce sustine opinia ca moneda nationala ar avea un „aparator din umbra”.

In ultimele zile, leul a fost supus presiunilor de depreciere generate atat de cauze interne cat si de cauze externe, a explicat pentru DailyBusiness.ro Narcis Noaghea, dealerul sef al Bancii Comerciale Romane.

„Presiunile interne de depreciere ale leului au drept cauze faptul ca este sfarsitul lunii, perioada in care se platesc ratele la banci, deoarece majoritatea clientilor incaseaza salariul in aceasta perioada”, a spus Noaghea.

„Ordinele comerciale sunt de asemenea mai mari in aceasta perioada. Toate aceste cauze au dus la cresterea nevoii de valuta”, a precizat dealerul BCR.

Pe de alta parte, sentimentul negativ al investitorilor zonali, generat de scaderea de ieri a principalelor burse din lume, i-a facut sa isi retraga o parte din investitiile in leu si in celelalte valute din regiune, depreciindu-le.

„Nu doar leul s-a depreciat astazi, ci si forintul si zlotul”, a mai spus Narcis Noaghea.

Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,2326 lei/euro.