- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lista vinovatilor pentru situatia Romaniei, in viziunea FMI

10 May, 12:28 • gecad.net
Principalii vinovati care au adus statul in situatia de a reduce drastic pensiile si salariile bugetarilor sunt guvernele din perioada 2006-2009, mai exact cheltuielile publice exagerate din perioada 2006 - 2008, intarzierea de anul trecut a reformei in sistemul de stat, dar si adancirea din ultimul timp a crizei economice, a spus luni Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI pentru Romania.
Lista vinovatilor pentru situatia Romaniei, in viziunea FMI

In perioada 2006 – 2008, deficitul public a crescut mult in ciuda avansului alert al economiei, a spus Franks.

Pe de alta parte, adancirea crizei economice la inceputul acestui an a determinat revizuirea tintei de deficit public in acest an, pana la 6,8%, de la 5,9%, cat era prevazuta initial. In plus, „daca Romania ar fi reusit o reducere a deficitului mai ampla anul trecut, acum ar fi fost mai putin de umblat la deficitul fiscal”, a explicat Jeffrey Franks.

Anul trecut, Romania a inregistrat un deficit public de 7,2% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernul anuntase inca de atunci ca are va diminua cheltuielile publice, inclusiv prin disponibilizari masive, dar masurile nu au fost implementate pana la finalul anului.

Franks a mentionat ca fondul va elibera urmatoarea transa pentru Romania dupa ce vor fi fost deja implementate masurile anuntate de catre presedintele Traian Basescu, respectiv reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, precum si reducerea cu cate 15% a ajutorului de somaj si a pensiilor. Daca aceste masuri nu vor fi luate de Guvern, atunci Romania ar atinge un deficit public de 9,1% din PIB. „Romania se afla in situatia de a isi crea datorii pe care nu le poate sustine, prin urmare cheltuielile trebuie ajustate”, a pus Franks.

Potrivit intelegerii dintre guvernanti si reprezentantii FMI, masurile ar trebui sa fie implementate pana la finalul lui iunie.

Franks a mentionat ca noua de tinta de deficit public, de 6,8% este sustenabila luand in calcul datele economice din Romania din prezent.

„Va trebui luate aceste masuri, iar daca nu sunt suficiente se poate recurge si la altele”, a spus Franks. Acesta nu a dat detalii in legatura cu un „plan B” care ar putea fi folosit pentru atingerea tintei de deficit public insa a reamintit ca guvernul si-a anuntat intentia de a face reforma prin reducerea cheltuielilor si nu prin majorari de venituri (eventuale majorari de taxe – n.r.).

Reducerile de salarii inseamna mai mult de 1% din PIB, iar diminuarea pensiilor circa 1% din PIB, iar mentinerea acestor reduceri si anul viitor ar permite atingerea unei tinte de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011, a mai spus Franks.