- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Manolescu: Auditorii au facut afaceri de 30 de milioane euro in 2007

12 Mar, 00:01 • gecad.net
Anunturile privind rezultatele financiare anuale ale companiilor, situatii intocmite dupa mai multe categorii de standarde, ii bulverseaza de multe ori pe cei care doresc sa realizeze ierarhii la nivelul pietelor.
Manolescu: Auditorii au facut afaceri de 30 de milioane euro in 2007

Maria Manolescu, vicepresedintele Camerei Auditorilor din Romania, descrie intr-un interviu acordat DailyBusiness care este rostul categoriilor multiple de standarde contabile, cum decurge procesul de convergenta pe acest segment precum si care sunt perspectivele pietei de audit din Romania.

DailyBusiness: Cat a valorat piata de audit din Romania in 2007?
Maria Manolescu: Pentru 2007 pot estima o valoare a pietei de 30 de milioane de euro, dar e doar o estimare, deoarece procesul de raportare este inca in derulare.

DB: Cum a evoluat in ultimul timp piata?
MM: Anul trecut estimam ca piata de audit a crescut cu 36%, fata de 2006. In 2006 piata de audit financiar a fost estimata la aproximativ 22 mil. euro, in crestere fata de 2005 cu circa 31%. Piata s-a majorat substantial in fiecare an, odata cu dezvoltarea afacerilor carora li se adreseaza auditul cu prioritate: banci, institutii fianciare nebancare, societati de asigurare resigurare, fonduri de pensii private, societati listate etc.

DB: Ce criterii trebuie sa indeplineasca o societate pentru a fi auditata?
MM: In primul rand, e vorba de criteriile de marime din ordinul Ministerului Economiei si Finantelor 1752/2005 care prevad ca valoarea totala a activelor trebuie sa fie de cel putin 3,65 mil. euro, cifra de afaceri neta sa fie de minim 7,3 milioane euro, iar numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar de 50 de persoane. Institutiile de interes public, respectiv institutiile bancare, IFN-urile, societatile de asigurare si cele listate la bursa sunt supuse insa auditului financiar indiferent de criteriile de marime. Totodata, orice alta societate poate opta pentru audit financiar.

DB:Ce categorie de societati detine cea mai mare pondere in randul celor auditate?
MM:Cele mai multe dintre societatile auditate sunt cele cu activitati de interes public. Marile institutii financiare cum ar fi bancile, institutiile de asigurari, spre exemplu, sunt obligate sa fie auditate si chiar de o firma cu notorietate.

DB:De ce exista doua tipuri de raportari contabile?
MM:Romania nu e un caz singular. Atat la noi cat si in multe tari membre functioneaza doua sisteme contabile. Pe de-o parte avem sistemul national de contabilitate, bazat pe directivele europene in domeniu, sistem obligatoriu pentru toate categoriile de societati individuale care desfasoara activitate economica. Cel de-al doilea sistem este bazat pe aplicarea standardelor internationale de raportare financiara (IFRS)
care, potrivit regulamentului european, este obligatoriu la intocmirea situatiilor financiare consolidate, adica ale societatilor grupuri, cotate la bursa.

DB:Este posibil sa existe diferente mari intre situatiile financiare intocmite dupa cele doua tipuri de raportari?
MM:Diferentele pot fi generate de aplicarea unor prevederi cuprinse in standardele internationale de contabilitate, prevederi care nu se regasesc si in directivele europene. Tocmai de aceea, in prezent se lucreaza la armonizarea contabila.

DB:Suntem „in grafic” cu preluarea directivelor europene in privinta auditarii?
MM:Da. Prevederile noii directive europene, 43/2006 privind auditul statutar trebuie preluate in legislatia nationala pana in luna iunie 2008 , cea mai importanta prevedere a directivei fiind cerinta de instituire in tarile membre a sistemului de supraveghere publica a activitatii de audit statutar. Speram ca pana la finele anului acest organism sa fie infiintat.

DB:Ce situatii financiare fac obiectul auditului?
MM:Pe de-o parte, e vorba de situatiile financiare consolidate, intocmite de societatile de grup. De asemenea, sunt auditate situatiile financiare intocmite in urma reorganizarii entitatilor supuse auditului financiar.

DB:Cum sunt aceste criterii de marime in raport cu cele pe care trebuie sa le indeplineasca societatile din alte state europene ce trebuie auditate?
MM:Criteriile decurg din directivele europene, deci sunt asemanatoare celor aplicate de alte state europene.

DB:Cui foloseste auditul financiar in primul rand?
MM:Detinatorilor capitalului entitatii auditate. Opinia de audit e extrem de relevanta in privinta situatiei financiare si performantei companiei respective, precum si a riscurilor actuale si potentiale cu care aceasta se confrunta. Totodata, solicita auditul financiar finantatorii anumitei institutii, care vor sa vada care este puterea financiara a acesteia. Apoi, societatile de asigurare-reasigurare care pot sustine ca au luat in asigurare un activ riscant pot cere auditarea acestuia. Pot cere un audit si companiile care doresc sa cumpere o participatie in cadrul unei alte societati.