- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mugur Isărescu clarifică obstacolele care privesc trecerea la euro: România nu este pregătită acum!

01 Oct, 20:14 • Bugiu ⁠Ana Maria
Motivele pentru care BNR consideră că România nu este pregăttiă pentru trecerea la euro. Ce a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu clarifică obstacolele care privesc trecerea la euro: România nu este pregătită acum!

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că în prezent, trecerea României la euro nu este fezabilă. El a spus că realizarea acestui obiectiv depinde de adoptarea unor politici corecte și consistente, care să reducă deficitul public la 3%, potrivit Antena 3 CNN.

„Banca Naţională nu consideră că în momentul actual obiectivul de a trece la zona euro este fezabil într-o anumită perspectivă, pentru că totul depinde de maniera în care ţara va reuşi cu politici corecte, consistente, să reducă deficitul public spre 3%.

Dacă asta se poate face în patru ani, în cinci ani, în şapte ani, probabil că atunci vom avea şi o trecere la euro, nu mai devreme. Lucrurile sunt legate”, a afirmat Mugur Isărescu, la audierile din Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și: S-a votat! Mugur Isărescu rămâne guvernator pentru BNR!

foto: Mugur Isărescu

Mugur Isărescu clarifică obstacolele care privesc trecerea la euro: România nu este pregătită acum!

Mugur Isărescu a menționat că reducerea deficitului public sub 3% este o provocare și necesită o combinație de măsuri privind cheltuielile și veniturile. Guvernatorul BNR a spus că este imposibil ca România să-și echilibreze bugetul fără venituri bugetare de cel puțin 30%.

Isărescu a sugerat că pentru a crește veniturile bugetare, ar trebui să se combată evaziunea fiscală, să se reducă facilitățile fiscale și să se implementeze reforme fiscale.

El a mai menționat că orice decizie luată în acest sens nu poate fi aleasă într-un an electoral, având în vedere necesitatea unei voințe politice ferme.

„Nu văd cum s-ar putea reduce deficitul adus în norme europene sub 3% altfel decât prin combinaţia de măsuri pe o parte de cheltuieli şi pe o parte de venituri.

Numai pe partea de cheltuieli rezonabil, oricine are posibilitatea să se uite la cifre, să facă nişte calcule, este imposibil. (…) Nu găsiţi ţară europeană, cu excepţia Irlandei, care e un caz cu totul specific, unde veniturile bugetare să fie sub 30%. (…)

Nu văd modelul în care aceasta ţară, care trebuie să mai facă şi autostrăzi şi investiţii şi aşa mai departe, poate să-şi găsească echilibrul cu venituri bugetare mai mici de 30%. Şi atunci trebuie crescute aceste venituri, pentru ca deficitul să se restrângă.

Şi cum se pot face: unu – lichidarea evaziunii, doi – reducerea pe cât posibil a facilităţilor fiscale. (…) Reducerea pe cât posibil a favoritismelor, a normelor, portiţelor prin care se acordă facilităţi fiscale. Şi ultima – trebuie hotărât legat de impozitare.

Nu există să zic o imposibilitate aici. (…) Fondul Monetar o să vină din nou şi o să ne pretindă. Nu suntem în situaţia de a face un acord cu FMI, n-avem câtuşi de puţin, datoria publică este sub 60%, deci acesta nu este o necesitate.

Dar să facem reforma fiscală ca să ne creadă pieţele şi să se reducă costurile şi să se reducă costurile finanţării, asta da.

E vorba de voinţă politică, de o decizie care categoric nu poate să fie luată într-un an electoral”, a explicat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a mai afirmat ca firmele cu capital străin să fie finanțate din România, prin intermediul băncilor locale, pentru a reduce dependența de împrumuturile externe, oferind exemplul Dacia, care se împrumută parțial de la Renault.

Te-ar mai putea interesa și: Mugur Isărescu promite: ,,Dăm inflația jos, fără să creăm recesiune”