- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nexia: Proiectul legii falimentului personal ofera avantaje atat debitorului, cat si creditorului

11 Nov, 12:38 • gecad.net
Proiectul legii falimentului personal in forma sa actuala ofera o serie de avantaje persoanelor in incapacitate de plata, cum ar fi existenta posibilitatii de a-si declara falimentul, ceea ce presupune inghetarea datoriei, incluzand si clauze de reorganizare, reesalonare pentru fiecare datorie in parte, a spus miercuri Dinu Petre, partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, membra Nexia Romania.
Nexia: Proiectul legii falimentului personal ofera avantaje atat debitorului, cat si creditorului

Pe de alta parte, legea falimentului personal da posibilitatea creditorului sa-si ierarhizeze datoriile si sa le recupereze in ordinea importantei.

Bancile nu vor constitui provizioane pana in momentul declansarii falimentului, care este ultima faza a procedurii.

PNL a depus luna trecuta o initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice, care permite romanilor aflati in imposibilitatea de a-si plati datoriile la banci sa intre sub protectia tribunalului, iar imprumutul lor sa se reesaloneze pe o perioada de 3 ani.

Initiativa legislativa a falimentului personal este o masura de protectie impotriva executarii silite, ce nu incurajeaza neplata datoriilor, ci da o gura de aer pentru pentru persoanele aflate in situatia de a nu putea plati, oferindu-le o perioada de trei ani pentru a face acest lucru.

Initiativa sprijina persoanele care au achitat 75% din credit si au intrat in intarziere de plata, in urma crizei economice, a cresterii numarului somerilor si din cauza costurilor imprumuturilor la banci.