- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Noul Guvern vrea sa creasca veniturile populatiei si sa taxeze marile averi

08 Feb, 14:36 • Redactia DailyBusiness
Principalele masuri luate in considerare de noul Guvern, care urmeaza sa fie validat de Parlament, vizeaza majorarea veniturilor populatiei, o mai buna absorbtie a fondurilor europene si taxarea marilor averi.
Noul Guvern vrea sa creasca veniturile populatiei si sa taxeze marile averi

Premierul desemnat si liderii coalitiei au convenit ca in programul de
guvernare al noului Cabinet sa fie prevazuta cresterea veniturilor
populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand
ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si
indexari de pensii.

Ministrul Laszlo Borbely a precizat totodata ca programul de guvernare prevede si acordarea de subventii firmelor care reincadreaza in munca femei cu copii in varsta mai mica de 6 ani, imbunatatirea legislatiei privind pensia de urmas si cresterea calitatii vietii in zonele defavorizate, potrivit Mediafax.

Programul de guvernare mai include „intentia ferma” a Executivului de a vinde pe bursa pachete minoritare de actiuni detinute de stat la diferite companii, precum si adoptarea Legii holdingului, proiect aflat in discutie inca din 2009.

Peste 6,6 milioane de romani au lipsuri materiale severe

Intentia Guvernului de a majora veniturile populatiei vine pe fondul unui nivel de trai foarte scazut, subliniat de datele Eurostat.

Potrivit informatiilor Eurostat, 41,4% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala , reprezentand 8,89 milioane de persoane dintr-o populatie totala de 21,47 milioane luata in calcul de biroul de statistica al UE. Datele au fost colectate la nivelul anului 2010, scrie Mediafax.

Totodata, 31% din populatia Romaniei sufera de lipsuri materiale severe, reprezentand 6,65 milioane de persoane conform bazei de calcul utilizata de Eurostat.

Statistica privind persoanele care sufera de lipsuri materiale grave subliniaza diferentele de nivel de trai dintre statele UE. Astfel, daca in Romania si Bulgaria 31% (2,6 milioane de persoane), respectiv 35% din populatie se incadreaza in aceasta categorie, Luxembourg figureaza cu 0,5%, Suedia cu 1,3%, iar Austria cu 2,2%.

Grad de absorbtie de 20% la fondurile europene

Noul Guvern isi propune un grad de absorbtie a fondurilor europene de 20% la finele lui 2012, prin atragerea a 6 miliarde de euro, precum si accelerarea procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen prin impulsionarea dialogului politic cu statele membre care blocheaza inca aderarea, mai scrie Mediafax.

Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu, depus miercuri la Parlament, consemneaza ca gradul de absorbtie efectiva a fondurilor europene a atins nivelul de 5,55% pentru anul 2011.

O prima directie de actiune pentru gestionarea fondurilor europene este, potrivit documentului, „cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene cu obiectivul atingerii unui nivel de circa 20% la finele anului 2012, prin atragerea a 6 miliarde euro din fonduri europene: 2,5 mld. euro in agricultura, din care 1,2 mld. euro plati directe si 1,3 mld. euro pentru dezvoltare rurala si 3,5 mld. euro din fonduri de coeziune”.

Taxarea marilor averi

O alta masura care face parte din programul de guvernare al noului Cabinet este analizarea modalitatii de taxare a marilor averi. Aceasta a fost introdusa conform solicitarii UNPR, cu angajamentul ca in acest an vor fi „analizate” modalitatile de implementare a unui astfel de sistem, fara insa sa existe si promisiuni clare de adoptare efectiva a unei legi in acest sens, potrivit agentiei Mediafax.

In 2010, UNPR a initiat un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din averea afisata care depaseste 450.000 de euro.

Proiectul prevede, totodata, ca, in cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, sa se taxeze doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, caz in care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.