- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pentru o restanta de 1.000 de lei recuperatorii iti pot lua animalele din casa

16 Jul, 18:51 • gecad.net
Valoarea medie a restantei pe care Coface, una din cele mai importante firme de recuperare de pe piata, a reusit sa o colecteze in 2010 de la restantierii la banci este de 1.000 de lei. Pentru recuperarea datoriei, compania executa orice, respectiv case, terenuri, masini, bijuterii, tablouri, computere, dar si animalele debitorului.
Pentru o restanta de 1.000 de lei recuperatorii iti pot lua animalele din casa

„Executarea silita presupune scoaterea la licitatie a bunurilor personale – mobile (masini, bijuterii, tablouri, animale, calculatoare, electrocasnice) si imobile(case, terenuri). Avand in vedere aspectele de mai sus, orice bun poate fi valorificat”, a spus pentru DailyBusiness.ro Alexandra Rusen, directorul de recuperare al Coface.

Coface recupereaza credite in nume propriu (dupa ce le-a cumparat de la banci) sau in numele bancilor (creante care se afla inca in portofoliile bancilor).

Valoarea medie a restantei recuperate de Coface (atat in nume propriu cat si pentru banci) a scazut modic in 2010 fata de 2009, cu doar 10%, nivelul acesteia fiind de doar 223 euro, deci sub 1.000 de lei.

Potrivit Alexandrei Rusen, recuperarea datoriilor se face mai greu in 2010 fata de 2009, deoarece in ultima perioada numarul restantierilor care doresc sa restituie datoria, dar nu mai au resursele financiare necesare, a crescut.

Astfel, rata medie de succes a recuperarilor facute in numele bancilor a scazut in prima jumatate din 2010 fata de perioada similara din 2009, pana la 27,42% (fata de 31,1% in 2009), tot ca urmare a inrautatirii situatiei economice.

Circa 28% dintre restantierii din evidenta Coface au declarat ca nu-si mai pot plati creditele din cauza diminuarii salariului variabil, diminuarii salariului fix, scaderii altor venituri sau din cauza intrarii in concediu de maternitate.

Pierderea locului de munca fara oferirea unui ajutor de somaj sau a altei forme de venit este cauza pentru care 16,8% dintre restantieri nu si-au mai platit creditele.

Totodata, 11% dintre restantieri nu si-au mai platit creditele pentru ca au intrat in somaj tehnic sau in somaj temporar. In fine, aproape 10% dintre restantieri au parasit tara si nu si-au mai achitat imprumuturile.

Bancile plaseaza insa mult mai repede decat anul trecut creantele catre firmele specializate. „Avem clienti care apeleaza la serviciile noastre pentru creante cu o intarziere de 15 zile. Pentru aceste cazuri abordarea este una mai soft, noi avand rolul de a-l instiinta pe debitor de valoarea restantei si a-l sfatui sa mearga cat mai repede sa plateasca”, a declarat Rusen.

Anul trecut, ponderea covarsitoare a restantelor era plasata recuperatorilor de catre banci dupa ce acestea depaseau vechimea de 90 de zile.