- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Peste 60% din totalul creditelor „Noua casă“ au fost acordate în cele mai dezvoltate județe. Care sunt acestea

25 Jan, 14:55 • Cornel Ghimeșan
BNR a transmis că peste 60% din totalul creditelor „Noua casă“ au fost acordate în șapte județe dezvoltate din România. Campionii creditelor ipotecare sunt românii din Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Iaşi, Constanţa şi Braşov.
Peste 60% din totalul creditelor „Noua casă“ au fost acordate în cele mai dezvoltate județe. Care sunt acestea

Peste 60% din totalul creditelor „Noua casă“ au fost acordate în cele mai dezvoltate județe. Împrumuturile acordate de bănci în regiunea Bucureşti – Ilfov reprezintă 35,2% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele patru judeţe sunt Cluj, Constanţa, Braşov şi Timiş  reprezintă 21%, iar dacă este adăugat și Iaşiul se ajunge la 25%, potrivit ZF.

Citește și Se vinde o bancă din România! Ce se va întâmpla cu sutele de mii de clienți

Peste 60% din totalul creditelor „Noua casă“ au fost acordate în cele mai dezvoltate județe

Județele Harghita şi Covasna se află la polul opus având cea mai mică pondere a creditului ipotecar (0,3% din total).

Cel mai recent raport asupra stabilităţii fi­nanciare publicat de Banca Națională a României scoate la iveală faptul că centrele urbane mari, cu volumele cele mai ridicate de forţă de muncă şi cu cele mai mari salarii, conduc şi topul cu cele mai mari proporţii ale soldurilor creditelor ipotecare acordate de bancheri.

Distribuția creditului ipotecar la nivel de județe
Sursa: BNR

Rolul sistemic al acestor credite este în prezent pe un trend descrescător, acestea reprezentând 9,7% din fluxul de credit nou ipotecar acordat populației în ultimele 12 luni și, respectiv, 33% din stocul total de împrumuturi ipotecare (septembrie 2022). În plan regional, numărul creditelor „Noua casă” urmează distribuția creditului ipotecar, respectiv peste jumătate (61%, septembrie 2022) din creditele „Noua casă” fiind acordate în județele cele mai dezvoltate, respectiv București Ilfov, Cluj, Brașov, Timiș, Iași și Constanța”, au transmis analiștii BNR.

Reprezentanții BNR transmit ”concentrarea în regiunile dezvoltate a creditelor „Noua casă” ilustrează necesitatea unei mai bune țintiri a beneficiarilor programului de natură socială și creșterii accesului la piața creditului ipotecar în regiunile mai puțin dezvoltate și cu o incluziune financiară redusă.

Expunerile băncilor în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială însumează peste două treimi din portofoliul de credite acordate populaţiei, adică 69%, respectiv 114,5 mld. lei în septembrie 2022, în creştere cu 7% în termeni anuali, arată raportul BNR.

Astfel, majoritatea creditelor ipotecare acordate sectorului populației (81%) în luna septembrie 2022 au avut drept destinație utilizarea în scop propriu.

Mai mult, aproape jumătate din creditele ipotecare au fost acordate persoanelor fizice care au fost cumpărători de imobile pentru prima dată (49%, septembrie 2022).

Citește și Vești proaste de la BNR pentru 2023. Economia se prăbuşeşte, iar creditele vor deveni un lux

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult