- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste de la BNR pentru 2023. Economia se prăbuşeşte, iar creditele vor deveni un lux

24 Jan, 14:43 • Cornel Ghimeșan
BNR lansează un scenariu pesimist pentru anul 2023. Astfel, printre cele mai mari probleme cu care ne vom confrunta se numără temperarea creditării, riscuri majore asociate conduitei politicii fiscale precum şi încetinirea economiei.
Vești proaste de la BNR pentru 2023. Economia se prăbuşeşte, iar creditele vor deveni un lux

Vești proaste de la BNR pentru 2023.  Criza economica se va adânci, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina şi a ex­tin­derii sancţiunilor asociate care generează in­certitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, au arătat membrii boardului BNR. Astfel, efectele asupra pu­terii de cumpărare şi încrederii consumato­rilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, vor fi negative, iar potenţiala afectare mai severă a economiei europene / globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune vor avea un impact nefavo­rabil asupra costurilor de finanţare, scrie stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Noi carduri pentru plata energie. A fost modificat și certificatul pentru validarea datoriilor

Avertisment de la BNR

Conform BNR, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, creşterea PIB a continuat să decelereze în T3/2022 – la 4%, de la 5,1% în T2/2023 –, în loc să se reamplifice, aşa cum s-a anticipat, rămânând totuşi însemnată din perspectivă istorică. De asemenea, prin majorarea dobânzii-cheie în ianuarie 2023 cu încă 0,25 puncte procentuale, la 7%, boardul BNR susţine că vrea să stimuleze economisirea şi să ancoreze anticipaţiile inflaţioniste.

Citeşte şi: România nu poate „supraviețui” fără angajatorii străini! Companiile cer Guvernului recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători

România a înregistrat o creştere importantă a PIB în prima parte a anului 2022, pe fondul eliminării restricţiilor sanitare impuse de pandemia COVID-19 şi al evoluţiilor pozitive la nivel global, dinamica trimestrială fiind printre cele mai mari din UE19. Însă, izbucnirea războiului din Ucraina, criza energetică, tensiunile geopolitice şi deteriorarea balanţei externe au determinat o temperare în trimestrul al doilea, rata de creştere diminuându-se la 1,8% comparativ cu 5,1% în primul trimestru (modificări trimestriale, serii ajustate sezonier). Rata inflației va influența sistematic prețurile la alimentele de consum, iar anul 2023 ar putea aduce și concedieri masive în companiile mari din România, pe fondul crizei economice.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult