Conform estimarilor din piata, in primul an de functionare sistemul pensiilor private va valora 150 de milioane de euro in active administrate. De asemenea, in primii trei ani piata va ajunge la 1 miliard de euro, ritmul urmand sa se accelereze pana la 10 miliarde de euro dupa primii zece ani de functionare.
Pensiile private vor construi o noua piata concurentiala in domeniul financiar, care va conduce la cresterea pietei de capital, a numarului de emitenti, a lichiditatilor si va aduce noi titluri financiare, a declarat, miercuri, la Sinaia, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.
Randamentele pensiilor vor fi mai mari decat in alte domenii, odata cu temperarea inflatiei, a scaderii dobanzilor de pe piata bancara si a profitabilitatii de pe piata imobiliara, a precizat presedintele CSSPP. In opinia lui Oancea, impactul pilonului III, al pensiilor facultative, la nivelul companiilor se va resimti in 2008, dupa ce se va termina perioada de aderare la asa numitul pilon II, sistemul de pensii private obligatorii. De altfel, unele companii de gestionare de fonduri de pensii din cele cinci care au solicitat autorizare pentru pilonul II vor sa administreze si pilonul III, a mai spus Oancea.
Campania de informare pentru pensiile facultative poate incepe de joi
Trei companii au fost autorizate si pot vinde pensii facultative incepand de saptamana viitoare, deci joi poate incepe campania de informare a publicului despre pilonul III, a declarat Bram Boon. In ceea ce priveste Pilonul II, cel al pensiilor obligatorii, Boon a declarat ca exista 10 sau 15 companii care sunt interesate de aceasta afacere.
In cazul pensiilor obligatorii, in sistem vor fi atrasi toti salariatii sub 35 de ani, care vor plati 2% din venitul lunar brut. Si pentru cei intre 35 si 45 de ani sistemul va fi deschis, insa numai pe baza de optiune personala.
La pensiile facultative pot contribui toti angajatii cu varsta de maximum 52 de ani si jumatate, care sa le permita sa plateasca timp de 90 de luni, pana la 60 de ani, o contributie lunara de maximum 15% din veniturile brute. Legea permite o deducere fiscala din baza de impozitare de cate 200 de euro, atat pentru angajat cat si pentru angajator.