Pofta buna in 2043! Oamenii viitorului vor manca insecte si carne in-vitro?

12 Oct, 00:07 • valentin.gros
Asigurarea necesarului de hrana reprezinta o problema tot mai stringenta la nivel planetar, in conditiile cresterii accelerate a populatiei. Pe langa metodele devenite deja clasice (tratarea solului, organisme modificate genetic), omenirea s-ar putea indrepta catre resurse considerate azi total neconventionale.
Pofta buna in 2043! Oamenii viitorului vor manca insecte si carne in-vitro?

Comerciantii din piete aseaza langa
marfa afise tip „rosii romanesti”. Ei stiu ca lumea prefera
produsele autohtone, si nu din nationalism. Alimentele noastre sunt
mai gustoase decat cele din import, pentru ca inglobeaza mai putina
tehnologie, contin mai putine substante artificiale.

De asemenea, multi oraseni merg
periodic la rudele de la tara, unde „isi fac plinul” cu
legume si fructe. Si asta din acelasi motiv: natural inseamna mai
bun. Paradoxal, romanii beneficiaza de pe urma faptului ca au o agricultura slab tehnologizata.

In tarile occidentale, situatia este alta. Legumele sanatoase, bio, costa atat de multi bani incat doar putini sunt cei care isi permit sa le cumpere. Se intampla in Franta, in Marea Britanie dar mai ales in Statele Unite, acolo unde daca ai bani, mananci sanatos, daca nu, te indopi cu fast-food si legume umflate cu chimicale.

Deocamdata, asigurarea necesarului de hrana pentru toti locuitorii Terrei reprezinta o problema departe de a fi rezolvata. Peste 840 milioane de oameni, a opta parte din populatia totala a planetei, se afla in stare de subnutritie, arata datele oficiale FAO (organizatia pentru agricultura si alimentatie din cadrul ONU), citate de fastcoexist.com.

2,3 miliarde de oameni in plus pana in 2050

Iar viitorul se anunta destul de incert, avand in vedere ca populatia va creste. Nivelul productiei alimentare va trebui sa urce cu 70% pentru a putea hrani cele 2,3 miliarde de
oameni in plus care vor exista pe Terra pana in 2050, potrivit unui
studiu ONU
.

Cum va fi obtinuta aceasta crestere? O
cale rapida si la moda o reprezinta modificarea genetica a
organismelor. Un subiect foarte controversat in Europa, dar in
acelasi timp o practica adoptata la scara larga pe plan mondial. Iar
tendinta pare una ireversibila.

„America de Nord, America Latina,
Asia, China acum, Africa de Sud, au adoptat aceasta tehnologie. Si nu
au adoptat-o de pomana, pentru ca nu a ajutat la cresterea profitului
ci, de multe ori a ajutat la reducerea numarului de oameni care mor
de foame in aceasta lume”, spune Cosmin Chioreanu, directorul
pentru Romania a gigantului biotehnologic Monsanto.

Procedee similare sunt aplicate si in
industria carnii, la nivel international, dar si in Romania. Dimitrie Musca, directorul Combinatului
Agroindustrial de la Curtici, declara recent la TVR ca prin
incrucisari de rase, a fost scazuta vizibil varsta de maturizare si
sacrificare a purceilor.

Piata cere cantitati tot mai mari,
astfel ca viata animalelor de consum devine tot mai scurta. Care este
efectul? O pulpa de pui din comert fierbe mai repede decat una din
gospodaria taranului. Dar nici nu te hraneste la fel de bine.

Alimentele viitorului

Consumam, in 2013, alimente mai putin
hranitoare decat in 1983 si vom manca, in 2043, mai putin sanatos
decat acum? Raspunsul nu il pot da decat specialistii in nutritie.
Omul de rand poate face insa diferenta in ce priveste gustul si
satietatea resimtita.

Pe langa pasarile si legumele „umflate
in viteza”, unii cercetatori vorbesc si de surse alternative de
hrana.

Oamenii de stiinta olandezi au inceput sa testeze producerea carnii
in-vitro
, cu celule stem de la vite, scrie BBC.co.uk. La randul sau, Dr. Neil Stephens, de la Universitatea din Cardiff, afirma ca acest tip de carne ar putea fi folosit de NASA, pentru hranirea astronautilor aflati in misiune in spatiul cosmic. Fabricile de carne in-vitro consuma mai putina apa si energie decat fermele de animale.

Insectele (lacuste, viespi, greieri etc) ar putea fi alimentele viitorului, ne spune Eva Ursula Muller, expert FAO. „Sunt foarte hranitoare”, mentioneaza aceasta, citata de DW.de. Argumente? Bogate in proteine, contin fier, calciu, vitaminele A, B1, B2, D si nici nu ingrasa, precum carnea de porc, de exemplu. Muller spune ca 2 miliarde de oameni, aproximativ o treime din populatia Globului, apeleaza la aceasta resursa, aproape inepuizabila.

De altfel, conform unui raport ONU, citat de ABC.net.au, peste 1.900 specii de insecte sunt consumate in lume, in special in Africa si Asia. Omul de stiinta Alan Yen, participant la studiu, a declarat ca in SUA si Africa de Sud deja se experimenteaza fabricarea de pudra din insecte, ce poate fi utilizata in alimentatie.