- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ponta o ia pe urmele lui Boc: Cum vrea Guvernul sa taie „salariile nesimtite”

21 Jun, 00:07 • razvan.codorean
Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat solutia "magica" prin care va incerca sa rezolve problema companiilor de stat aflate in pragul falimentului. Va plafona salariile, in tentativa de a reduce costurile. Masura aduce aminte de teoria fostului premier Emil Boc cu "salariile nesimtite".
Ponta o ia pe urmele lui Boc: Cum vrea Guvernul sa taie salariile nesimtite

Potrivit analistilor, masura este, din multe puncte de vedere, argumentata. Sunt multi salariati foarte bine platiti la stat care nu isi justifica banii primiti.

Potrivit unor calcule prezentate de [url=http://www.consulteam.ro/media-highlights/topul-salariilor-la-stat-in-15-companii-castigul-mediu-merge-de-la-715-la-3-100-euro]Consult  Team[/url], majoritatea salariilor din cele mai mari 40 de companii de stat sunt duble fata de venitul mediu pe economie. Si asta in conditiile in care cele mai multe firme au rezultate proaste si foarte proaste.

Ponta a dat exemplu, recent, cazul tatalui Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, care ar incasa din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

Decizia privind plafonarea salariilor in companiile de stat are si contrargumente. In esenta, potrivit analistilor, va alunga si ultimii manageri profesionisti de la stat. Locul lor va fi luat de „spagarii” de profesie, iar problemele companiilor nu vor fi rezolvate.

Cert este ca Guvernul nu a decis inca ce forma concreta va lua plafonarea salariilor. Principiul de la care se pleaca in proiectul de lege discutat miercuri in Guvern este acela ca, in cadrul companiilor de stat, „niciun subordonat al directorului general nu poate castiga mai mult decat directorul general”.

Ce se intampla cu angajatii care au contracte multianuale?

Din acest punct, intervin multe semne de intrebare. Ce se intampla cu firmele unde exista contracte de munca multianuale, unde exista clauze de performanta etc?

„Domnul Ponta a cerut tuturor ministerelor ca pana saptamana viitoare sa-si prezinte punctul de vedere. In acest proiect ar trebui sa intre o inventariere a tuturor societatilor unde statul sau alte unitati administrative teritoriale detin capital majoritar”, a explicat Andrei Zaharescu, purtatorul de cuvant al Executivului.

„Dupa aceasta inventariere se va lua fiecare contract in parte. Este posibil sa fie un contract care are valabilitate inca trei ani sau doua luni. Nu se poate incheia un contract pur si simplu”, a mai spus Zaharescu.

Acesta a precizat, raspunzand unei intrebari, ca este posibil ca masura sa nu se aplice in cazul contractelor care sunt in derulare la data intrarii in vigoare a legii.

„Exista aceasta posibilitate, in cazul in care cineva sa fi semnat luna trecuta, sau la inceput de an un contract cu valabilitate de patru ani”, a afirmat Zaharescu.

„Masura privind plafonarea salariilor in companiile de stat ar putea fi aplicata cel mai devreme in toamna, intrucat Guvernul doreste ca aceasta masura sa fie luata prin lege, nu prin OUG”, a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

[b]Adio managerilor privati[/b]

Potrivit analistilor, decizia Guvernului are mai mult caracter electoral decat economic.  “Ponta se comporta ca si Boc, ca un contabil. Spera sa rezolve problemele taind salariile. Nu asa readuci firmele la viata”, afirma analistul Cristian Dinulescu.

In opinia lui, singura sansa pentru salvarea firmelor de stat este angajarea de manageri privati, idee care pare sa fi fost abandonata.

Dupa ce, in primavara, s-a vorbit insistent de angajarea acestora, anuntandu-se inclusiv salariile pe care acestia le vor primi, intre 25.000 si 75.000 euro pe luna, odata cu instalarea Guvernului Ponta, proiectul pare sa fi fost abandonat.

“Ce manager profesionist va veni la o firma de stat daca nu va avea garantia ca va fi rasplatit pe masura performantelor?”, se intreba recent consultantul George Butunoiu, specialist in recrutarea de manageri.

Prin limitarea salariilor, este posibil ca initiativa privind angajarea managerilor privati sa fi fost ingropata definitiv.

[b]Jumatate din salariile de peste 1000 euro din economie sunt la stat[/b]

Potrivit datelor Institutului de Statistica, aproape 190.000 de romani aveau in octombrie 2011 un salariu brut mai mare de 5.000 de lei pe luna (1.180 de euro), numarul fiind aproape similar cu cel inregistrat in octombrie din 2008, desi numarul total de salariati a scazut cu 12,5% in aceeasi perioada.

Interesant este ca, dintre acestia, mai mult de jumatate lucreaza la stat. 

Cele mai mari salarii sunt castigate la firme precum ROMATSA, unde venitul mediu brut ajunge la aproape 13.000 de lei lunar. La Electrica si Hidroelectrica, cei peste 20.000 de angajati au un salariu brut ce depaseste 1.000 de euro. 

Si la Transelectrica si Oltchim, salariile sunt, in medie, de peste 4000 lei. La Metrorex, salariul mediu brut este de 3.600 de lei.

„Nu cred ca exista in sectorul privat nicaieri si in niciun domeniu un salariu mediu brut mai mare de 2.000 de euro. Poti intalni un asemenea salariu mediu in firmele care au doi-trei angajati, dar nici intr-un caz nu este o situatie de intalnit in companiile mari”, a declarat Ana Glavce, manager de resurse umane al TNT Romania.

Opinie impartasita si de alti specialisti.

„In marile multinationale din mediul privat, un salariu de 700 de euro brut este aplicabil in cazul unui specialist cu doi-trei ani de experienta intr-un anumit domeniu”, a declarat Oana Datki, country manager la Consulteam, reprezentantul pe piata locala al gigantului in resurse umane Mercer, citata de Mediafax.

„In ceea ce priveste un salariu lunar de 2.500 de euro vorbim deja de middle manageri, adica o persoana care are in subordine aproximativ zece oameni si trei-cinci ani de experienta in pozitii de management”, a mai spus aceasta.