- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Prima Casa intarzie si 2 luni: \”Stiti cum e cand lucrezi cu statul\”

24 Jul, 00:01 • gecad.net
Procesul de aprobare al unui credit Prima Casa poate intarzia pana la 2 luni, informeaza in sucursale ofiterii de credit ai bancilor, in contradictie cu autoritatile, care afirma ca aprobarea creditului se face in circa 2 saptamani. Pe langa perioada de acordare, exista insa si alti factori care tin programul pe loc.
Prima Casa intarzie si 2 luni: \Stiti cum e cand lucrezi cu statul\

Reprezentantii bancari sustin ca implicarea Fondului National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri si nivelul mare al cererii fac practic imposibila aprobarea dosarelor de credit in 2 saptamani, asa cum promisesera autoritatile.

Asa se poate explica faptul ca, desi romanii se asteptau la o explozie a tranzactiilor in cadrul programului, acestea au fost extrem de putine, cele mai recente informatii indicand 11 tranzactii in primele doua saptamani de cand programul a fost lansat oficial.

Prima etapa in aprobarea unui credit in cadrul programului este verificarea eligibilitatii clientului. Ulterior se face evaluarea casei, dupa care dosarul pleaca spre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. In urmatoarea faza, fondul acorda bancii garantia pentru credit si se instituie ipoteca de rang I a imobilului in favoarea Ministerului de Finante.

Potrivit reprezentantilor Bancii Romanesti, aprobarea unui credit Prima Casa poate dura pana la 2 luni, tocmai prin faptul ca in procesul de evaluare intervine si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

La randul lor, reprezentantii Unicredit Tiriac au mentionat ca se asteapta ca perioada de acordare sa dureze mai mult decat la un credit clasic, care de regula se acorda in 2-3 saptamani.

[quote=Reprezentanti banci]Mai multi dintre clientii care trecusera deja de faza de evaluare au renuntat la ideea de a contracta un credit, din cauza scumpirii locuintelor[/quote]
Reprezentantii Alpha Bank au declarat ca, in cadrul institutiei, 10 zile dureaza doar evaluarea eligibilitatii clientului, dupa care urmeaza evaluarea casei, trimiterea dosarului catre fond si, in final, instituirea ipotecii. Acestia le comunica clientilor ca timpul care va fi necesar pentru aprobarea dosarului poate urca pana la 2 luni.

Reprezentantii BRD sustin insa ca nu se poate aproxima perioada in care se acorda creditul, incertitudinea fiind motivata de faptul ca nu se stie cat dureaza evaluarea dosarului la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Acestia ar recomanda totusi clientilor sa isi fixeze un orizont mai indelungat de timp „pentru ca stiti cum e cand se lucreaza cu statul”, a spus un consultant al bancii.

Teoretic, evaluarea fondului ar trebui sa nu dureze mai mult de cinci zile.
Bancile insa nu pot face o evaluare stricta a timpului de aprobare a dosarului pentru ca procesul de creditare este inca la un stadiu incipient si nu exista inca, la nivelul majoritatii sucursalelor, exemple concrete de credite aprobate. Astfel, potrivit reprezentantilor Bancii Transilvania, cele mai multe din dosarele depuse la banca pentru programul Prima Casa se afla inca in faza de evaluare.

Desi atat BRD cat si Banca Transilvania au anuntat ca au acordat deja primul credit in cadrul programului, reprezentantii bancari sustin ca acestea nu pot fi luate drept exemple, iar perioada de aprobare poate varia de la caz la caz.

Ofiterii de credite considera ca imprumuturile care au fost acordate pana in prezent in program se aflau de mult timp in evaluarea bancilor, chiar inainte de lansarea programului.

Totodata, un alt motiv pentru care bancile avanseaza termene atat de mari pentru aprobarea dosarelor de credit este si acela ca institutiile au primit numeroase solicitari de credit in ultima perioada, iar cresterea numarului dosarelor aflate in evaluare ingreuneaza procesul de acordare.

Fluctuatia din ultimul timp a preturilor la imobile determina clientii sa se razgandeasca

Daca la inceput cererea pentru Prima Casa a fost mare, entuziasmul romanilor s-a sters pe parcurs, din cauza evolutiei preturilor la locuinte, ceea ce poate insemna ca, pe viitor, programul va inainta foarte greu.

Astfel, un factor care a sters in ultimul timp din elanul romanilor atrasi la inceput de oferta Primei Case a fost cresterea brusca a preturilor la locuinte, imediat dupa lansarea programului.

O tanara care se pregatea sa se inscrie in program a declarat pentru DailyBusiness.ro ca s-a razgandit in cele din urma, vazand ca vanzatorii de locuinte au crescut imediat preturile.

Din acelasi motiv, mai multi dintre clientii care trecusera deja de faza de evaluare a bancilor au renuntat la ideea de a contracta un credit.

Cerere slaba pentru creditele Prima Casa oferite de CEC

Un impas al programului este si acela ca CEC Bank, institutia de stat care ar fi trebuit sa fie unul din motoarele functionarii programului, este net dezavantajata in raport cu concurenta de faptul ca poate oferi doar credite in lei, mult mai scumpe decat cele in moneda europeana.

Prin urmare, cererea de credite Prima Casa ce a fost adresata sucursalelor CEC a fost foarte mica, potrivit declaratiilor ofiterilor de credit ai bancii de stat.

Conform ofertelor de finantare ale bancilor, un venit de 3.500 de lei este suficient pentru a contracta un credit de valoare maxima (57.000 de euro) in euro in cadrul programului Prima Casa, de la cele mai multe din bancile inscrise in program. Rata pe care o va avea de achitat clientul va fi de 300 – 315 euro.

In cazul CEC Bank, pentru obtinerea unui credit in lei echivalent cu 57.000 de euro, clientul trebuie sa aiba un venit lunar de circa 5.000 de lei. Rata pe care o va avea de achitat va fi, potrivit reprezentantilor bancii, 2.500 de lei, deci circa 590 de euro, adica dublul ratei unui credit contractat in euro.

Bancile nu fac rabat de la risc

O veste buna in ceea ce priveste programul Prima Casa ar fi aceea ca bancile nu acorda usor credite, inchizand ochii la riscul aferent debitorilor, chiar daca stiu ca imprumuturile sunt garantate de stat.

Astfel, din informatiile obtinute de la bancile comerciale rezulta ca majoritatea institutiilor din program aplica aceleasi evaluari de risc, atat in cazul creditelor ipotecare oferite in programul Prima Casa, cat si pentru imprumuturile acordate in afara programului.

Raportat la ce se intampla la inceputul anului, putine banci mai pun insa accent egal pe toate elementele atunci cand fac evaluarea clientului.

Domeniul de activitate al firmei la care lucreaza solicitantul, capitalul acesteia (romanesc sau strain), sunt criterii de evaluare la care bancile accepta sa faca rabat. Chiar daca sunt trecute in contractul de evaluare, ele nu influenteaza major scoringul clientului, au spus unii dintre consultantii de credite.

Cu toate acestea, in cazul multor banci, sunt defavorizati clientii care lucreaza in firme de mici dimensiuni, considerate de institutii cele mai afectate de criza. Unele banci solicita acestora neaparat un codebitor pentru acordarea creditului, asa incat sa se obtina o dispersare a riscului.

Un scoring mai bun pot obtine solicitantii care detin o masina. Logica dupa care s-au condus bancile este urmatoarea: „Daca un client nu isi mai poate achita ratele la un credit imobiliar, atunci isi poate vinde masina”, dupa cum explica un reprezentant bancar.