- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Primele doua banci au realizat in T1 un profit cat tot sistemul bancar. Ce urmeaza pentru intregul an?

04 May, 00:02 • gecad.net
Datele din primul trimestru arata ca bancile s-au obisnuit cu criza si au inceput deja sa dea drumul creditelor, in special catre companii. Greutatile continua insa, asa incat castigurile din acest an nu le vor depasi pe cele din 2009, cred specialistii.
Primele doua banci au realizat in T1 un profit cat tot sistemul bancar. Ce urmeaza pentru intregul an?

Profitul net al sistemului bancar a fost de 100 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, rezultat net superior celui din T1 2009, cand sistemul a inregistrat o pierdere de 50 de milioane, potrivit Mediafax.

Doua din cele trei banci care deja si-au prezentat datele, respectiv BRD (locul 2 in sistem) si Banca Transilvania (locul 6 in sistem), au indicat performante similare sau chiar mai bune in primele trei luni, fata de cele de acum un an.

Astfel, in timp ce BRD a indicat o usoara scadere a profitului, de circa 5%, la 49 milioane euro, Banca Transilvania a raportat o crestere spectaculoasa a castigului, pana la 4 milioane euro, fata de doar 250.000 de euro anul trecut, cand 98% din castig a fost inghitit de provizioane. Liderul din sistem, Banca Comerciala Romana, a raportat insa scadere de profit, de 26%, pana la 59 milioane euro. Cumulat, BRD si BCR au inregistrat deci cel un castig cat intreg sistemul bancar (insa este doar o aproximare, in conditiile in care BRD a raportat profitul dupa standardele romanesti, doar pentru banca, iar BCR pentru intregul grup, dupa standardele IFRS)

Ce date prezinta rapoartele financiare ale bancilor si ce transmit ele despre sistemul bancar? Cum a decurs creditarea si la ce s-ar putea astepta romani de la banci in 2010?

Pe zona creditarii, BCR a raportat o evolutie mai buna a imprumuturilor corporate fata de cele retail. La BRD, creditarea retail a scazut cu circa 2% la trei luni, in timp ce soldul imprumuturilor corporate a ramas constant. Inseamna asta ca bancile au un apetit mai mare pentru creditarea companiilor, ceea ce ar putea ajuta la revenirea economiei?

Creditele corporate au inceput sa functioneze datorita revenirii unora din creditele de export, spune Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania. Insa creditele retail sunt inca reduse, din cauza ca oamenii sunt inca reticenti in a contracta credite. La ce ne-am putea astept in viitor?

Reticenta romanilor vine in special din cauza disponibilizarilor masive realizate in sectorul privat. „Cred ca marea parte a restructurarilor din sectorul privat s-a incheiat”, spune Ionut Dumitru. Insa, remarca acesta, ar putea urma restructurari in sectorul public, iar cererea pentru credite ar urma sa ramana la un nivel scazut.

Chiar si trendul de scadere a dobanzilor la creditele in lei din ultimul timp nu reflecta neaparat scaderea riscului pentru banci, ci scaderea costurilor de pe piata interbancara. In T1, dobanzile Robid Robor au avut un nivel mediu de 4-4,5% pe an, spune Ionut Dumitru. „Marjele dobanzilor, care includ riscul asociat de banci creditelor, nu cred ca au scazut asa mult”, a precizat Dumitru.

El este de parere ca soldul creditelor va creste cu circa 5% anul acesta: „o prognoza de crestere de 10% mi s-ar parea exagerata”. Motorul pietei ar urma sa fie, in opinia sa, ca si pana acum, creditele corporate, dar si imprumuturile Prima Casa.

Cum ar putea arata profitabilitatea bancilor in acest an? Un indiciu poate fi evolutia pe primele trei luni, care ofera o imagine despre modul in care bancile au reusit sa gestioneze provizioanele constituite pentru credite neperformante.

Profitul net al BRD similar celui de anul trecut, precum si castigul in crestere al Bancii Transilvania transmit o relativa imbunatatire a situatiei provizioanelor la cele doua banci. La BCR, provizoanele au erodat destul de mult profitul si la inceputul lui 2010, acesta scazand cu 26% fata de aceeasi perioada din 2010.

„Datele transmit un inceput de revenire, o oarecare stabilizare a situatiei pe sistem, dar problemele persista”, a comentat pentru DailyBusiness.ro analistul financiar Bogdan Baltazar.

Desi in scadere pentru unele banci, provizioanele vor continua inca sa afecteze performantele, iar Ionut Dumitru, spune ca efectul acestora se va vedea puternic si in 2010.

Baltazar este de parere ca situatia celor mai multe banci s-a stabilizat. Insa, crede el, am putea vedea pierderi destul de mari la nivelul anumitor banci mici, pierderi generate de miscarile destul de hazardate din perioada in care au incercat sa castige cota de piata.

Bancile au scazut costurile administrative, dar costurile cu provizioanele sunt inca foarte mari, spune Ionut Dumitru. Bancile au trecut printr-un proces agresiv de reducere a costurilor in 2009. In cazul BRD, costurile au scazut cu 3% raportat la cele din T1 2009, in timp ce BCR a raportat o scadere a cheltuielilor operationale cu 7,7%. La randul sau, Banca Transilvania a anuntat o imbunatatire radicala a raportului costuri/venituri, de la aproape 60% in T1 2009 la 46%.

Cu toate acestea, spune Ionut Dumitru, costurile cu provizioanele sunt inca foarte mari, si contrabalanseaza in multe cazuri sumele economisite de banci prin optimizari de costuri: „Statistic, creditele neperformante generate de o perioada de criza continua sa ramana la un nivel inalt circa 3-5 ani dupa ce criza a disparut”, spune Ionut Dumitru.

Tocmai de aceea, explica Dumitru, nu este de asteptat ca profitul pentru intregul sistem sa fie mai mare decat cel de anul trecut. Opinia este impartasita si de Bogdan Baltazar. Anul trecut, castigul din intregul sistem bancar a fost de aproape 200 de milioane de euro.