- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Programul Noua Casă a început! BCR primește deja cereri începând cu această săptămână. Ce dobândă se aplică

15 Feb, 13:16 • Polojan Tudor
BCR a anunțat că, începând cu această săptămână, a început să primească cereri pentru programul Noua Casă. Iată un calcul estimativ.
Programul Noua Casă a început! BCR primește deja cereri începând cu această săptămână. Ce dobândă se aplică

De exemplu, la un credit obținut prin programul Noua Casă în valoare de 270.000 de lei, pe o durată de 30 de ani, dobânda va fi de 7,71% – 2%, plus indicele IRCC DE 5,71%. Dobânda anuală efectivă (DAE) va urca la 8,16%, scrie Ziarul Financiar.

Valoarea comisionului de evaluare imobil va fi de 470 cu tot cu TVA, iar comisionul de gestiune a Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Instituții Mici și Mijlocii este de 0,30% pe an, și se calculeză la valoarea garanției.

În acest fel, rata lunară va fi de 1.927 de lei, fără că cuprindă comisionul de gestiune către FNGCIMM. Valoarea totală plătibilă se ridică la 702.159 de lei.

Pentru locuințele care costă mai puțin de 70.000 de euro, avansul minim va fi de 5%, echivalent în lei. Pentru cele care costă peste 70.001 lei până la un maxim de preț de 140.000 de euro, avansul este de 15%, echivalent în lei.

Mai citește și: Pensii 2023. Ce categorii de vârstnici vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului

BCR primește cereri Noua Casă / sursa foto: adevărul.ro
BCR primește cereri Noua Casă / sursa foto: adevărul.ro

Noua Casă 2023

Noua Casă

va aduce românilor și în 2023 șansa de a avea o locuință. Oamenii își vor putea cumpăra case, datorită programului guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Românii pot achiziționa prin Prima Casă fie locuințe noi, locuințe ANL, locuințe pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, etc.

Programul „Prima Casă” se va numi în 2023 „Noua Casă”. Anul trecut s-a consumat 75% și 80% din plafonul pus la dispoziție, mai exact 8.600 de români au ales acest program, iar din plafonul de 1.5 miliarde s-au consumat 1.2 miliarde.

Ce este bine de știut este faptul că toate condițiile pentru achiziționarea unei locuințe în 2023 sunt identice cu cele din anul precedent. Pentru a accesa prima casă ai nevoie de un avans de 5%, în timp ce băncile la un credit ipotecar normal cer minim 15% avans.

Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă cu impozitul pe venit al firmelor românești în 2023. Declarațiile premierului Ciucă

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult