- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen Bank cade! Statele Unite cer explicații pentru afacerile băncii din Rusia. Ce spune banca

20 Feb, 17:12 • Polojan Tudor
Banca austriacă Raiffeisen are mari probleme în urma cererii Statelor Unite ale Americii de a oferi explicații cu privire la afacerile pe care aceasta le deține în Rusia. În urma acestui lucru, acțiunile austriecilor au început să scadă considerabil.
Raiffeisen Bank cade! Statele Unite cer explicații pentru afacerile băncii din Rusia. Ce spune banca

Luni dimineață, acțiunile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International au scăzut cu peste 7% la începutul ședinței de tranzacționare. Acest lucru a survenit ca urmare a unui comunicat din partea băncii în care recunoaște că Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoriei SUA (OFAC) a trimis o solicitare legată de afacerile grupului din Federația Rusă, scrie Reuters.

Raiffeisen Bank este pe locul zece în topul celor mai mari bănci din Rusia, în funcție de active. Banca operează în Federație încă din perioada prăbușirii Uniunii Sovietice (URSS). RBI a înregistrat în anul 2021 un profit net de 3.8 miliarde de euro.

Mai citește și: Contrabandă de 500.000 de euro. Fabrică ilegală de țigări, descoperită în România. Sute de mii de pachete de țigări ascunse sub o prelată

Acțiunile Raiffeisen Bank scad/ sursa foto: economedia.ro
Acțiunile Raiffeisen Bank scad/ sursa foto: economedia.ro

OFAC, scrisoare către Raiffeisen

În luna ianuarie a acestui an, OFAC a cerut băncii austriece să clarifice operațiunile cu plăți dar și procesele aferente menținute de către RBI, în contextul războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.

OFAC dorește detalierea de către Raiffeisen a expunerii la Rusia, zona Donbas, Ucraina și Siria, în mod special tranzacțiile anumitor clienți. Informațiile au venit în anonimat pentru Reuters.

Biroul de control dorește un răspuns pînă la finalul lunii februarie 2023. Avocații grupului bancar austriac doresc negocierea unei extinderi a termenului, dorind să trimită informațiile cerute în trei tranșe – aprilie, mai și iunie.

De la începutul războiului, titlurile Raiffeisen Bank au înregistrat o scădere totală de 19%. În România, banca operează de 25 de ani, oferind servicii către 2,3 milioane de clienți, perosne fizice și juridice.

4.900 de oameni lucrează pentru grupul bancar în cele peste 290 de sucursale. Numărul ATM-urilor și al MFM-urilor se ridică la 1131, iar cel al POS-urilor la 27.000.

Johann Strobl, Directorul general al Raiffeisen Bank , a declarat în urmă cu puțin timp faptul că se examinează opțiunile cu privire la afacerile din Federația Rusă. Acesta a subliniat faptul că orice mișcare este destul de complicată, asta ca urmare a declarației băncii care susținea că „nu este un banc de cârnați” care să se poată închide peste noapte.

Te-ar mai putea interesa și: Crunt! Fiecare familie din România este datoare cu 24.000 de euro! Cum arată datoria publică explicată pe înțelesul tuturor! Banii pe care copiii României trebuie să-i plătească în viitor sunt de 100 de ori mai mulți decât în 1995

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult