- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ratele in euro ar putea creste. Va trebui sa ne obisnuim cu un curs de 4,3 lei/euro?

29 Jun, 00:01 • gecad.net
Romanii cu credite in euro ar putea avea de platit rate substantial mai mari decat luna trecuta, cel putin pentru o perioada, dupa ce luni leul a scazut pana la un minim istoric, de 4,3257 lei/euro. Deprecierea are fundamente destul de serioase si s-ar putea sa nu vedem foarte devreme cursul revenind sub 4,3 lei/euro, spun dealerii.
Ratele in euro ar putea creste. Va trebui sa ne obisnuim cu un curs de 4,3 lei/euro?

Ultimele evenimente din viata politica si economica, respectiv respingerea de catre Curtea Constitutionala a masurii de scadere a pensiilor cu 15%, precum si cresterea TVA la 24%, au instaurat panica in randul firmelor locale. Temandu-se pentru evolutia leului, acestea si-au mutat economiile din lei in valuta, fapt ce a dus la o scadere a monedei nationale, a spus pentru DailyBusiness.ro dealerul unei mari banci comerciale.

Starea de panica a fost accentuata si de declaratiile diversilor specialisti, referitoare la posibila depreciere a leului din cauza anunturilor din ultimele zile.

Cea mai importanta a fost cea a lui Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care estima ca leul ar putea ajunge la 6 lei/euro, a relatat un alt dealer, angajat al unei banci de talie medie.

„Am vazut in special retailerii umbland la economii”, a declarat acesta din urma, pentru DailyBusiness.ro.

Cei doi dealeri nu au dorit sa-si faca publice identitatile.

Astfel, panica s-a instalat in randul importatorilor si exportatorilor romani, care sunt majoritari pe piata monetara. Dealerii cred ca am putea avea de-a face cu o depreciere mai de durata a leului.

Ca urmare a ordinelor de vanzare initiate de jucatorii locali, investitorii straini au inceput la randul lor sa parieze pe deprecierea monedei nationale, influentati de faptul ca pe piata se depasise pragul de 4,3 lei/euro.

Primul dealer citat este de parere ca am putea asista la stabilirea unor noi niveluri de echilibru, care sa se situeze in jurul a 4,3 – 4,35 lei/euro, fata de 4,2 lei/euro, cum a fost pana acum. Zilele urmatoare ar putea fi destul de critice pentru leu si ne putem astepta la fluctuatii foarte puternice, considera acesta.

Ambii dealeri chestionati de DailyBusiness.ro au declarat ca banca centrala nu a mai intervenit demult in piata pentru a sustine moneda nationala.

Unul dintre ei a comentat ca lipsa de reactie a BNR este motivata de actualul climat politic si economic, care nu ar putea sustine o miscare de apreciere a leului. Prin urmare, incercarea bancii centrale de a da tonul la aprecierea monedei locale nu ar avea decat un impact limitat.

Evolutia din zilele urmatoare a monedei nationale este greu de prevazut, sustin specialistii de pe piata monetara. In timp ce unul dintre dealeri spune ca nu este exclus sa vedem leul ajungand la 4,35-4,4 lei/euro, celalalt crede ca deprecierea leului peste nivelul de 4,3 lei/euro nu va fi de durata si in circa o saptamana vom vedea cotatia asezandu-se sub acest nivel.

Acesta din urma considera ca in prezent leul este mult depreciat fata de nivelul de echilibru, iar odata cu restabilirea echilibrului politic si economic, vom vedea moneda revenind la niveluri mai apropiate de 4,2 lei/euro.

Potrivit dealerilor, investitorii sunt in asteptarea unui semnal puternic care sa le renasca increderea in moneda nationala, iar semnalul ar putea veni zilele acestea, prin intermediul unor oficiali ai bancii centrale.

Luni, cursul leu/euro a atins maximul istoric de 4,3257 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatia a atins chiar 4,3580 lei/euro, in prima zi a saptamanii.