- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Reactii la \’Olteanu, sef in BNR\’: Va fi marginalizat, sa nu i se dea mari atributii, ca nu se pricepe

09 Oct, 00:05 • gecad.net
Specialistii in finante de pe piata locala, ce sunt influentati direct de deciziile boardului bancii centrale, cred ca marea surpriza a noului CA al BNR, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, va fi marginalizat de colegii sai, din cauza lipsei sale de pregatire. Cel mai probabil, ii vor fi atribuite sarcini care nu au un mare impact asupra pietei bancare, iar deciziile sale oricum nu vor avea mare influenta, cred specialistii.
Reactii la \'Olteanu, sef in BNR\': Va fi marginalizat, sa nu i se dea mari atributii, ca nu se pricepe

Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, si unul dintre cei mai respectati economisti de pe piata locala, fost economist sef al bancii ABN Amro, considera ca Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), va lucra cu profesionistii din banca centrala.

„Este un drept pe care nimeni nu i-l poate lua, asa incat, la nivelul CA al bancii centrale va exista o selectie naturala”, a spus Radu Craciun.

„L-am auzit pe domnul Olteanu spunand ca nu va face politica in BNR, ci va fi politician doar la televiziune. Daca isi inchipuie ca statutul de membru al CA al BNR ii va permite sa mai discute la talk-show-uri la televizor inseamna ca nu stie ce in ce s-a bagat”, a adaugat Craciun.

Acesta si-a manifestat regretul ca in cazul BNR, „una putinele institutii integre ramase in tara”, s-a creat un precedent prin numirea lui Bogdan Olteanu.

Daca Bogdan Olteanu va prelua in cadrul BNR atributiile actualului viceguvernator, Eugen Dijmarescu, atunci este posibil sa coordoneze divizia care va avea in subordonare operatiunile de pe piata interbancara.

Cum se simt jucatorii din piata condusi la nivel inalt de Bogdan Olteanu?

„Nu cred ca e Olteanu este singurul din CA al BNR care face nota discordanta. Uitati-va la domnul Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, care a stat 5 ani in consiliul de administratie tacand malc, pentru ca la audierile comisiei sa spuna de problemele pe carele intampina o anumita banca”, a spus un dealer din piata, pentru DailyBusiness.ro.

Dealerul considera ca prezenta lui Olteanu in boardul BNR nu ridica probleme, in conditiile in care acesta reprezinta un sigur vot din 9.

La randul sau, Dragos Cabat, seful organizatiei analistilor financiari CFA Romania, crede ca Olteanu nu va exercita o mare influenta asupra deciziilor BNR, in conditiile in care este posibil ca, chiar de la impartirea atributiilor in BNR, acestuia sa nu ii revina sarcini prea importante.

„Din atributiile viceguvernatorului Dijmarescu, ma astept sa ii atribuie operatiunile de piata, dar sper sa nu ii lase in sarcina gestionarea rezervelor internationale, pentru ca sunt prea importante si nu se pricepe. In rest, ar mai putea sa il lase sa coordoneze departamentul juridic”, a mentionat Cabat.

Mugur Isarescu a fost votat joi de parlament pentru inca un mandat de cinci ani ca guvernator al bancii centrale. Noul CA al BNR ii va avea ca viceguvernatori pe Cristian Popa si Bogdan Olteanu si ca membri pe Nicolae Danila, Napoleon Pop, Agnes Nagy, Dinu Marin si Virgil Stoenescu, potrivit votului parlamentului de joi.

Bogdan Olteanu, membru PNL, este avocat, absolvent al Facultatii de Drept si al unui masterat in cadrul Institutului Bancar Roman.