- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR 14 februarie 2024. Ce se întâmplă cu creditele românilor după cel mai nou anunț al BNR

14 Feb, 11:10 • Adrian Popovici
Pe data de 14 februarie 2024, Banca Națională a României a comunicat valoarea ROBOR-ului de astăzi. Descoperă cum influențează ultimele evoluții ale acestui indice împrumuturile românilor în ziua de azi.
ROBOR 14 februarie 2024. Ce se întâmplă cu creditele românilor după cel mai nou anunț al BNR

Banca Națională a României anunță ROBOR 14 februarie 2024. Indicele la 3 luni a rămas la 6,09%. În ceea ce privește evoluția la 6 lunitrebuie precizat că indicele a rămas la nivelul anunțat ieri.

ROBOR-ul la 3 luni reprezintă indicele în baza căruia se determină dobânzile pentru cea mai mare parte a creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este media ratei dobânzii la care instituțiile bancare din România își acordă împrumuturi între ele în moneda națională, iar tendința acestuia este strâns legată, în principal, de nivelul de lichiditate prezent în piață.

Din data de 2 mai 2019, conform prevederilor Ordonanței de Urgență 19/2019, pentru împrumuturile cu dobândă variabilă în lei destinate persoanelor fizice, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) a înlocuit ROBOR-ul ca indice de referință.

Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, cunoscut sub acronimul IRCC, este determinat ca o medie ponderată a ratelor dobânzilor în funcție de volumul tranzacțiilor de pe piața interbancară și este actualizat trimestrial, într-un mod similar cu calculul efectuat pentru ROBOR6M.

Este important de subliniat că ROBOR este un indice calculat printr-o formulă simplă și clar definită, supravegheată de Banca Națională a României (BNR).

Citește și: ROBOR 13 februarie 2024. Anunțul BNR pentru toți românii care au credit la bancă

Diferența dintre IRCC și ROBOR

Indicele ROBOR la 12 luni, care reflectă rata dobânzii pentru creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alți participanți din sector pe o durată de 12 luni, a înregistrat o ușoară scădere la 6,21%, marcând un declin față de 6,24%.

ROBOR, indicatorul care măsoară rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în moneda națională, continuă să fie un element vital al pieței financiare locale.

Fluctuațiile ROBOR sunt influențate de o gamă de factori, inclusiv politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), nivelul lichidității de pe piață, ratele inflației și direcția politicilor fiscale.

De remarcat că, începând cu primăvara anului 2019, pentru noile împrumuturi de consum în lei, a fost introdus un nou indicator de referință – indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR-ul. Acesta este calculat în funcție de dobânda medie pe care se realizează împrumuturile între bănci. Această modificare reflectă ajustările continue în peisajul financiar și noile direcții în sectorul creditării.

Te-ar putea interesa și: Guvernul va suporta ROBOR-ul la creditele pentru fermieri. Marcel Ciolacu: „Fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1.95% pe an”