- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR 13 februarie 2024. Anunțul BNR pentru toți românii care au credit la bancă

13 Feb, 11:08 • Bumbeneci Diana
ROBOR 13 februarie 2024 a fost anunțat de BNR. Iată ce se întâmplă azi cu creditele românilor.
ROBOR 13 februarie 2024. Anunțul BNR pentru toți românii care au credit la bancă

Banca Națională a României anunță ROBOR 13 februarie 2024.Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,09%. De partea cealaltă, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,12%, de la 6,13%.

ROBOR 13 februarie 2024

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

ROBOR 13 februarie 2024
ROBOR 13 februarie 2024

Începând cu 2 mai 2019, pentru creditele cu dobândă variabilă în RON oferite persoanelor fizice, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) înlocuiește indicele ROBOR, conform Ordonanței de Urgență 19/2019.

IRCC – Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor

IRCC se calculează ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumul tranzacțiilor de pe piața interbancară și se actualizează cu o frecvență trimestrială, similar cu modalitatea folosită pentru ROBOR6M.

Trebuie menționat că ROBOR este un indice care se calculează printr-o formulă simplă, clar stabilită, sub monitorizarea Băncii Naționale a României (BNR).

ROBOR – Romanian Interbank Offer Rate

ROBOR este calculat cu ajutorul companiei de informații financiare Thomson Reuters (aceeași care calculează dobânda de referință EURIBOR folosită la nivel mondial pentru ratele de referință ale dobânzii creditelor în Euro).

În detaliu, ROBOR se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru RON, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate (bani) altor bănci.

Din calcul se exclud extremele (cea mai mare și cea mai mică rată a dobânzii) pentru a fi cât se poate de relevant acest indice.

Astfel, putem spune despre ROBOR că este un preț al banilor (în termen de dobândă) – ca și cum ar fi o chirie pe bani – o persoană îți „închiriază” bani și tu plătești suma pentru a ține „în chirie” banii în buzunarul tău și a-i cheltui pe ce vrei tu atâta timp cât îi returnezi la final. Pe scurt, ROBOR este un reper al costului banilor pentru leii românești.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult