- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii care au dreptul prin lege să lucreze 8 zile pe lună de acasă. Angajatorul e obligat să permită acest lucru, dacă salariații îndeplinesc condițiile

14 Jun, 18:58 • Bocioacă Bianca
Românii care pot lucra de acasă prin lege, 8 zile pe lună, după ce Codul Muncii a fost modificat. Angajatorii sunt obligați să îți ofere această posibilitate.
Românii care au dreptul prin lege să lucreze 8 zile pe lună de acasă. Angajatorul e obligat să permită acest lucru, dacă salariații îndeplinesc condițiile

Românii care pot lucra mai mult de acasă. Consiliul Economic și Social a aprobat un proiect legislativ ce vizează modifcărea și completarea Legii Codului Muncii din România.

Potrivit noilor reglementări, părinții care se ocupă cu îngrijirea unui copil cu handicap vor beneficia de dublarea perioadei lunare de telemuncă. Această modificare le permite părinților să își îngrijească mai eficeint copiii cu nevoi speciale, fără a fi nevoiți să își neglizeze responsabilitățile de la locul de muncă.

Citește și: Salariul mediu net în România a crescut cu 32 de lei într-o lună. Care sunt românii cu cele mai mari și cele mai mici venituri

Românii care pot lucra 8 zile pe lună de acasă

Proiectul conține patru prevederi importante, toate aprobate de Consiliul Economic și Social, întrucât nu afectează bugetul pulic ori activitatea companiilor. Printre aceste prevederu se numără și posibilitatea ca părinții să tractice telemunca timp de 8 zile pe lună. Legislația actuală prevede că aceștia pot lucra de acasă doar 4 zile pe lună.

Motivația din spatele acestor modificări este cât se poate de umană, dar totodată și extrem de necesară. Copiii cu handicap au nevoie de o înrijire specială, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu nevoi speciale este mult mai mare în comparație cu cel necesar pentru un copil tipic. Totodată, diferențele în dezvoltare fizică și mentală între un copil cu handicap și unul fără sunt considerabile.

De exemplu, în cazul copiilor cu autism, vârsta biologică nu este întotdeauna similară cu cea mentală, ceea ce necesită o atenție și o îngrijire suplimentară, scrie news18.ro.

Citește și: Lovitură pentru românii care-și fac vacanțele în Grecia! Autoritățile, gata să ia măsuri dure pentru a limita numărul de vizitatori din cele mai populare destinații