- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii cu credite in dolari au pierdut cel mai mult in septembrie

03 Oct, 00:01 • gecad.net
Evenimentele din ultimul timp de pe pietele financiare au apreciat puternic dolarul fata de leu, moneda americana inregistrand o crestere lunara in septembrie de 9,5% fata de cea romaneasca, conform datelor bancii centrale.
Romanii cu credite in dolari au pierdut cel mai mult in septembrie

Debitorii romanii care efectueaza castiguri in lei au avut astfel de suportat aceasta crestere la rata platita bancii, atunci cand au facut schimbul valutar, achitand pentru aceeasi valoare a ratei in dolari cu 9,5% mai multi lei.

Leul a suferit in septembrie fata de dolar cea mai aspra depreciere comparativ cu scaderile inregistrate in raport cu alte valute in care se imprumuta romanii.

Astfel, cursul leu/dolar a crescut de la 1 septembrie pana la 1 octombrie de la 2,40 lei/dolar pana la 2,6387 lei/dolar, joi, pe 2 octombrie fiind atins chiar pragul de 2,7 lei/dolar, ceea ce duce deprecierea la 12%.

Cei care au facut imprumutiri in franci elvetieni si au castiguri in lei au avut de suportat o rata cu 7,7% mai mare la inceputul lui octombrie decat pe 1 septembrie, luand in calcul ca leul s-a depreciat in acest interval de la 2,19 lei/franci elvetieni (1 septembrie) pana la 2,36 lei/franci elvetieni (1 octombrie).

Cele mai mici cresteri de rate le-au simtit pe 1 octombrie debitorii in euro care realizeaza castiguri in lei, care au avut de achitat rate cu 6% mai mari decat la inceputul lui septembrie. La 1 septembrie cursul leu/euro era de 3,5204, iar la 1 octombrie acestea urcase la 3,7348 lei/euro.

In ultimele 6 luni, dolarul s-a apreciat fata de leu cu circa 20%.