- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

S-a molipsit leul de la zlot? Polonia a intervenit vineri prima oara dupa 10 ani ca sa-si deprecieze moneda

09 Apr, 17:35 • gecad.net
Dupa ce timp de 10 ani a lasat cursul sa evolueze absolut liber, banca centrala a Poloniei a intervenit vineri pe piata monetara pentru a deprecia zlotul, dorind astfel sa incurajeze exporturile, a declarat pentru DailyBusiness.ro un dealer din piata. Acesta spune ca deprecierea leului este un efect al contagiunii, piata locala fiind influentata de cea poloneza.
S-a molipsit leul de la zlot? Polonia a intervenit vineri prima oara dupa 10 ani ca sa-si deprecieze moneda

„N-a fost vorba de un ordin mare de cumparare: polonezii au scos din piata circa 50 – 70 milioane de euro. Insa a fost puternic efectul de semnal, iar piata a fost imediat influentata”, a spus dealerul.

Polonia doreste ca prin deprecierea monedei nationale sa incurajeze exporturile. „Vor sa acapareze astfel cererea in crestere usoara de pe alte piete, si sa ajute economia proprie sa isi revina”, a mai declarat el.

Investitorii privesc monedele tarilor din zona Europei Centrale si de Est „in bloc” si daca incep sa renunte la plasamentele in una dintre monede isi inchid si alte pozitii din zona, leul fiind astfel afectat indirect de iesirile de capital din Polonia.

In plus, la scaderea leului au contribuit si ordine comerciale foarte mari de cumparare de valuta. „BNR nu a fost in piata nici joi, nici vineri, deci nu a influentat in vreun fel cursul”, a mai spus specialistul.