- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Schimbări majore pentru românii care au credit la bancă! Se schimbă legea

28 May, 22:50 • Bumbeneci Diana
Schimbări importante pentru românii cu credite! Legea se modifică.
Schimbări majore pentru românii care au credit la bancă! Se schimbă legea

Deși indicele ROBOR a început să scadă în această săptămână și s-a menținut cu scădere după scădere, acesta este încă la un nivel uriaș față de acum câțiva ani, motiv pentru care românii cu credite se simt depășiți de sumele extrem de mari pe care trebuie să le plătească lunar. Apar vești bune însă pentru aceștia.

Schimbări pentru românii care au credit la bancă

Sunt confirmate o serie de modificări pentru care toți cei care au deja un credit sau au în plan să facă unul. Astfel, toți aceștia vor fi mai bine protejați.

Potrivit noii legi, băncile vor fi obligate să pună la dispoziția clienților, pe propriul site web, un simulator care să calculeze DAE aferentă creditului, oricare ar fi suma creditului și perioada de creditare alese de aceștia, scrie avocatnet.ro.

de partea cealaltă, comisionul de administrare cont curent intră, alături de cel pentru analiza dosarului sau cel unic, în lista celor ce trebuie stabilite în sumă fixă. Suma percepută tuturor consumatorilor cu același tip de credit va trebui să fie, în mod obligatoriu, aceeași pentru credite acordate în aceeași perioadă.

Te mai poate interesa și: Cum să câștigi între 750 şi 1.000 de euro net pe lună. Jobul de analist în asigurarea calității, la îndemâna tuturor

credit
credit

De altfel, se anunță oficial că se schimbă și modul de raportare, în cazul creditelor acordate în valută, a cursului de schimb. Mai exact, se va lua în calcul cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României (BNR) și valabil la data încheierii contractului între moneda contractului de credit și moneda națională.

Consumatorii vor trebui să primească de la creditor, la cerere, o simulare tipărită pentru fiecare dintre cele trei opțiuni pe care le are la rambursarea anticipată parțială. Potrivit OUG 52/2016, în cazul rambursării anticipate parțiale, consumatorul are dreptul să aleagă între:

  • menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;
  • diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;
  • diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.

Vezi și: Salariul din România plătit cu 1600 de euro. Ce presupune jobul de cloud systems administrator

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult