- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Se numără orele până la începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe. Scrioșteanu: „Comisia Europeană susţine demersul României”

15 Mar, 19:12 • Bumbeneci Diana
Este o chestiune de ore până când încep măsurătorile pe Canalul Bâstroe. În scurt timp, România va afla adevărul despre lucrările de dragare organizate de ucraineni.
Se numără orele până la începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe. Scrioșteanu: Comisia Europeană susţine demersul României

Bâstroe ajunge oficial în atenția autorităților. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a confirmat că este o chestiune de ore sau de o zi până când autorităţile române vor putea începe măsurătorilor pe Canalul Bâstroe, relatează News.ro.

Începe ancheta pe Bâstroe

V-am spus că şi aseară am avut o discuţie la nivel de experţi cu partea ucraineană. Au solicitat o nouă discuţie. Vom avea o nouă discuţie la nivel de experţi, probabil mai vor ceva detalii tehnice, de fineţe vizavi de echipamentele pe care le vom folosim în partea de măsurare. Eu sunt sigur că e o chestiune de ore sau de o zi până vom începe efectiv măsurătorile”, a precizat secretarul de stat.

Citește și: Sorin Grindeanu nu iartă ucrainenii! Ministrul Transporturilor este gata să facă dreptate în scandalul lucrărilor de dragare de pe Bâstroe și Chilia

Nava dragare Canal Bâstroe
Nava dragare Canal Bâstroe

În acest context, oficialul a mai menţionat că aceste chestiuni sunt legate de solicitările Ministerului Apărării din Ucraina. Scrioşteanu a reiterat și că demersul României de a realiza aceste măsurători este susţinut de Comisia Europeană.

Data a fost stabilită de comun acord de acum o săptămână şi două zile, când am avut o întâlnire bilaterală, a fost reconfirmată la întâlnirea trilaterală cu Ucraina şi Comisia Europeană. De altfel, Comisia Europeană susţine demersul României de a se realiza aceste măsurători ca şi bază de plecare pentru o colaborare şi viitoare discuţii şi măsuri, pe care, dacă sunt necesare, le vom lua vizavi de Chilia şi Bâstroe, pentru că nu este numai Bâstroe, se vor face măsurători şi pe braţul Chilia”, a mai transmis secretarul de stat.

România și Ucraina au ajuns la un acord

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, în 3 martie, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu a transmis că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni.

Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu. Totodată, el a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor ” a fost propunerea ADJ.

Ucriana încă nu a eliberat avizul
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că nu au primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru a verifica lucrările de dragare pe Canalul Bâstroe, dar este convins că se vor ţine de promisiune, până pe 15 martie. Cu toate acestea însă, pentru a calma situația, cel puțin pe moment, Ministrul a precizat că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici din ultimii 20 de ani.

Citește și: Guvernatorul Deltei Dunării are prima reacție oficială legată de scandalul Bâstroe! Gabriel Marinov: „Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult