- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu nu iartă ucrainenii! Ministrul Transporturilor este gata să facă dreptate în scandalul lucrărilor de dragare de pe Bâstroe și Chilia

01 Mar, 18:08 • Bumbeneci Diana
Sorin Grindeanu vrea să facă dreptate în scandalul lucrărilor de dragare de pe Chilia și Bâstroe. Ministrul Transporturilor este gata să ducă ancheta la un alt nivel.
Sorin Grindeanu nu iartă ucrainenii! Ministrul Transporturilor este gata să facă dreptate în scandalul lucrărilor de dragare de pe Bâstroe și Chilia

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este de părere că autoritățile din țara noastră sunt pregătite să efectueze măsurători la canalul Bâstroe. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut referire și la momentul în care a acuzat Ucraina că a început lucrările de dragare la Bâstroe.

Sorin Grindeanu luptă să demareze măsurătorile pe Bâstroe și Chilia

Eu nu am mers cu barca nici pe Bâstroe, nici pe Chilia. Am avut în față rapoarte ale unor structuri care țin de Ministerul de Interne, precum paza de coastă. Asta nu înseamnă că experții și măsurătorile nu trebuie să își facă treaba și să ne spună dacă aceste lucruri s-au întâmplat sau nu.

Ministerul Transporturilor așteaptă de la Ministerul de Externe să ne comunice când ne întâlnim cu ucrainenii (…) Noi suntem pregătiți să facem măsurători și tot ce a cerut MAE de la Ucraina și asteptăm acceptul lor”, a mai afirmat Grindeanu.

Bâstroe, Deltă
Bâstroe, Deltă

Amintim că reprezentanții Comisiei Europene au susținut că România și Ucraina nu au trimis niciun act legat de Canalul Bâstroe – Precizările vin după ce Ucraina ar fi dragat canalul pentru a-l face mai mare. Comisia Europeană spune că nu poate verifica lucrările însă nici nu a primit acte în acest sens.

Și guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov a recunoscut că a observat de două ori nave de dragare în 2022 pe Bâstroe, dar a fost informat de ucraineni că sunt lucrări de întreținere care nu ar provoca atât de multe probleme.

La rândul său, Ministerul de Externe a transmis că lucrările ucrainenilor nu sunt legale.

MAE anunță ”nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis această propunere Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, încurajând MTI să dea curs propunerii. În acelaşi timp, Ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele menţionate ale Dunării.

MAE a transmis această propunere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, încurajând MMAP să dea curs propunerii. MMAP a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare”, precizează MAE.

Citește și: Guvernatorul Deltei Dunării are prima reacție oficială legată de scandalul Bâstroe! Gabriel Marinov: „Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult