- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Secretul din spatele mumiilor! Adevăratul motiv pentru care egiptenii făceau asta

03 Dec, 20:44 • Cornel Ghimeșan
Secretul mumiilor egiptene! Deși ani de zile a fost considerat că egiptenii apelau la mumificare strict pentru a conserva corpul după moarte, cercetătorii au descoperit că motivul real pentru care se întâmpla acest lucru, era cu totul altul.
Secretul din spatele mumiilor! Adevăratul motiv pentru care egiptenii făceau asta

De-a lungul timpului, s-a crezut faptul că egiptenii antici  apelau la tehnici de mumificare, pentru a conserva corpul persoanelor decedate. Acum cei care și-au dedicat viața studierii Egiptului Antic și al mumiilor au ajuns la o altă concluzie. O expoziție organizată de cercetătorii de la Universitatea din Manchester indică faptul că nu conservarea ar fi fost intenția originală. Se pare că  tehnica elaborată de înmormântare era, de fapt, o metodă de a îndruma decedatul spre divinitate, scrie Live Science.

Citește și: Frica de facturi ne poate pune în pericol. Ce se întâmplă cu corpul nostru dacă nu ne încălzim casa

wkSecretul din spatele mumiilor! Adevăratul motiv pentru care egiptenii făceau asta
wkSecretul din spatele mumiilor! Adevăratul motiv pentru care egiptenii făceau asta

Oamenii de știință de la Muzeul Manchester al Universității din Marea Britanie au subliniat în cadrul expoziției „Mumiile de aur ale Egiptului”, care se va deschide anul următor, că această concepție populară este una greșită, care nu reflectă realitatea Egiptenilor Antici. Noile descoperiri făcute cu privire la adevăratul motiv pentru care egiptenii practicau mumificarea răstoarnă aproape toate teoriile despre mumii care li se predau studenților.

De ce existau mumii în Egiptul Antic

„Este o schimbare majoră de 180 de grade”, a spus Campbell Price, curatorul muzeului care se ocupă de exponatele despre Egipt și Sudan.

Și totuși, cum a reușit această concepție greșită să se propage de-a lungul anilor?  Price a spus că ideea, apărută în Occident, a început cu cercetătorii din era Victoriană care au greșit atunci când au crezut că egiptenii antici își conservau morții la fel ca peștii, ambele procese necesitând sare.

„Ideea era că păstrezi peștele ca să îl mănânci la un moment dat mai târziu. Așadar, au presupus că ceea ce se întâmplase cu corpul uman era la fel ca tratamentul pentru pești”, a spus Price.

Substanța sărată folosită de egiptenii antici diferea de sarea în care erau păstrați peștii. Cunoscută sub numele de „natron” (o combinație de carbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorură de sodiu și sulfat de sodiu), acest mineral natural se găsea din abundență pe fundul lacurilor din apropierea Nilului și era ingredientul principal folosit în procesul de mumificare.

„Știm, de asemenea, că natronul era folosit în ritualurile templelor și aplicat statuilor zeilor. Era folosit pentru purificare”, a explicat Price.

wkSecretul din spatele mumiilor! Adevăratul motiv pentru care egiptenii făceau asta
wkSecretul din spatele mumiilor! Adevăratul motiv pentru care egiptenii făceau asta

Price a spus că o altă substanță asociată de obicei cu mumiile este tămâia, care este folosită și ca ofrandă pentru zei.

„Vezi tămâia și mirul – apar în pildele creștine cu Isus și sunt daruri de la cei trei magi. În istoria Egiptului antic, am descoperit că erau și ofrande demne de un zeu”, a spus Price.

Tămâia transformă corpul persoanei decedate, resprectiv mumiile, într-o ființă zeiască.

„Nu îl conservi neapărat. Până și cuvântul pentru tămâie în Egiptul antic era ‘senetjer’ și înseamnă ‘să faci [ca ceva să fie] divin’. Când folosești rășinile de tămâie pe corp, faci corpul să fie divin și îl transformi într-o ființă zeiască. Nu îl conservi neapărat.” a explicat Price.

La fel ca egiptenii antici, egiptologii victorieni credeau că persoanele decedate au nevoie să își păstreze coprul și în lumea de apoi, fapt care a dus la întărirea concepției greșite cu privire la mumificare.

„Nu a ajutat nici faptul că a existat o obsesie biomedicală apărută din idealuri ale erei Victoriene despre nevoia de a întregi corpul în lumea de apoi. Acest [proces] includea înlăturarea organelor interne. Cred că asta avea de fapt o înțelegere ceva mai profundă despre modificarea corpului într-o statuie divină pentru că persoana decedată s-a transformat.”, a spus Price.

De multe ori, arheologii găsesc mumii în sarcofage care arată asemănător cu persoana decedată. O mască este ceva ce îți ascunde identitatea, pe când un portret ți-o dezvăluie.

„Aceste obiecte, panouri și măști creează o imagine idealizată a formei divine.”

Expoziția muzeului din Manchester va prezenta mai multe măști funerare, panouri cu portrete și sarcofage asociate cu funeraliile egiptenilor din Antichitate, ceea ce oferă și mai multe dovezi despre intențiile originale ale mumificării.

Alte articole: Vești bune pentru cei peste 800.000 de români din Germania! Alocațiile ajung la o sumă record, aproape cât pensia unui român

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult