- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seful BCR: Politicienii sa nu ne bage in aceeasi oala cu alti creditori. Sa nu uite ca bancile le finanteaza deficitul

05 Aug, 12:21 • gecad.net
Dominic Bruynseels, seful Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca locala, a spus ca politicienii ar trebui sa faca distinctie intre bancile de pe piata, atunci cand spun ca ele au creditat prea agresiv pana acum, asa incat acum se tem sa mai des imprumuturi catre economie.
Seful BCR: Politicienii sa nu ne bage in aceeasi oala cu alti creditori. Sa nu uite ca bancile le finanteaza deficitul

Seful BCR a mentionat ca nu toate bancile au imprumutat riscant si au oprit in prezent creditarea

Intrebat despre opinia sa in legatura cu afirmatia de mai sus a politicienilor, exprimata aseara intr-o emisiune televizata de catre presedintele Traian Basescu, Bruynseels a mentionat ca banca pe care o conduce s-a repliat din timp si a creditat in continuare, chiar in conditii de criza.

„Cand am venit la conducerea BCR am vazut ca banca a pierdut intr-o singura luna 11% din cota de piata pe creditare, asa ca a trebuit sa facem ceva”, a mentionat seful BCR.

„Totodata, sa nu uite ca acum bancile le finanteaza deficitul”, a spus Bruynseels. BCR detinea la finele lui S1 o cota de 75% din piata de finantare a autoritatilor publice.

Acesta precizat ca segmentul de creditare cel mai profitabil pentru banca in prezent este cel corporate, companiile fiind de altfel clientela care a avut si cel mai putin de suferit in criza financiara.

In schimb, debitorii persoane fizice au fost puternic afectati de dificultatile financiare, iar reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% va conduce cel mai probabil la cresterea in continuare a creditelor neperformante pe acest segment.

Totodata, IMM-urile, care se confrunta cu dificultati financiare, vor avea cel mai probabil de suferit in continuare, ele avand probleme de cash flow.

Bruynseels a mentionat ca se asteapta ca pe aceste doua segmente rata creditelor neperformante sa se stabilizeze de abia in prima parte a anului 2011.