- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Serban, Gral Medical: Fondurile de investitii sunt mai scumpe decat bancile

30 May, 00:01 • traian.badulescu
Georgeta Serban, co-fondator al Gral Medical, explica pentru DailyBusiness strategiile de dezvoltare a companiei pe piata locala a serviciilor medicale private si motivul pentru care exclude fondurile de investitii din aceste planuri.
Serban, Gral Medical: Fondurile de investitii sunt mai scumpe decat bancile

Pentru 2008, oficialii companiei estimeaza ca cifra de afaceri si profitul brut vor creste cu 40%, pana la 34,3 milioane lei (circa 9,3 mil. euro), respectiv 6,16 milioane lei (circa 1,7 mil. euro).

Pe piata locala a furnizorilor de servicii medicale private mai activeaza companii ca Centrul Medical Unirea (CMU) si MedLife, ambele avand fonduri de investitii in actionariat.

Pentru 2008, MedLife si CMU estimeaza afaceri de 21 mil. euro, respectiv 11 mil. euro.

DailyBusiness: Care este impactul unui fond de investitii in actionariat?
Georgeta Serban: Fondurile de investitii intra in business ca actionari si impun indicatorii pe care si-i doresc. Noi muncim sa le platim lor profitul. Imprumuturile de la banci sunt mai ieftine decat banii de la fondurile de investitii. Pentru 10.000 euro, banca iti ia o dobanda de pana la 10%, in vreme ce un fond de investitii iti ia 100%. Are pretentia sa obtina la iesirea din actionariat de doua ori mai mult decat a investit.

DB: Ce se intampla cand nu indeplinesti indicatorii impusi de fondurile de investitii din actionariat?
GD: De exemplu, iti preiau din actiuni. Au diverse clauze prin care sanctioneaza neindeplinirea indicatorilor impusi in contract.

DB: Ce pachete de actiuni vor sa cumpere, de obicei?
GS: Te lasa pe tine sa muncesti pentru ei, de aceea nu vor sa cumpere pachetul majoritar.

DB: Ce solutii de finantare folositi, in afara de resursele proprii?
GS: Lucram cu Eurial Leasing, de la care am luat 500.000 euro. Acestia ne mai pun la dispozitie inca 500.000 euro pentru primul spital privat pe care il vom deschide, in Bucuresti.

DB: Cand va fi deschis spitalul?
GS: Pana la finele lui 2009. Va avea in jur de 100 de paturi, dintre care 20 vor fi destinate unei micromaternitati. In plus, vrem sa mai deschidem alte centre medicale in Cluj, Timisoara si Iasi.

DB: Veti opta pentru investitii greenfield sau achizitii?
GS: Vom folosi orice mijloc pentru extindere. Fie prin proiecte greenfield, fie prin preluarile prin externalizare a laboratoarelor din spitalele de stat. Din cele 6 laboratoare, 4 sunt preluate prin externalizare in cadrul spitalelor Colentina, Marius Nasta, Sf. Pantelimon si Paulescu.

DB: Vor genera aceste investitii un numar mai mare de pacienti?
GS: Pentru anul acesta estimam ca vom depasi numarul de 1 milion de pacienti. La nivel de abonamente, preconizam ca acestea vor ajunge in jur de 25.000, fata de cele 3.000-4.000 in prezent.

DB: Pe ce va bazati cand estimati aceasta crestere de 5 ori a numarului de abonamente?
GS: Ne bazam pe clientii pe care ii avem deja in zona de medicina muncii. Portofoliul nostru de clienti, format in cei 7 ani de activitate, cuprinde companii mari ca CFR, Holcim, Gima, Dogan Media. Anual, investigam in clinicile noastre circa 50.000 de pacienti, pe partea de medicina a muncii.

DB: Cum va pozitionati pe piata serviciilor medicale private din Romania?
GS: Suntem lider la nivel national in ceea priveste analizele de laborator, in functie de numarul de laboratoare specializate si de numarul analizelor efectuate. Reteaua Gral Medical cuprinde, in prezent, 10 clinici si 6 laboratoare. Anul trecut, am realizat peste 4,8 milioane de analize medicale in laboratoarele proprii.

Resurse suplimentare:
Afacerile Gral Medical au crescut cu 75,5% in T1, la 7,9 mil. lei