- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sfarsit de criza? Creditele noi acordate companiilor de CEC s-au dublat in primele 5 luni din 2010

16 Jul, 17:01 • gecad.net
Creditele noi acordate companiilor au crescut la CEC Bank cu peste 100% in primele cinci luni ale anului fata de S1 2009, motorul majorarii fiind imprumuturile pentru investitii realizate prin fonduri europene, au declarat pentru DailyBusiness.ro oficialii companiei.
Sfarsit de criza? Creditele noi acordate companiilor de CEC s-au dublat in primele 5 luni din 2010

Banca nu a dezvaluit valoarea creditelor la sold la finele lunii mai. La sfarsitul lui martie, CEC avea credite corporate la sold de circa 4,34 miliarde lei (potrivit calculelor DailyBusiness.ro), in crestere cu 27% fata de finalul lui martie 2009.

Potrivit oficialilor CEC Bank, cererea pentru credite corporate a crescut semnificativ in primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, nevoile de finantare ale clientilor fiind orientate in special pe partea de investitii.

Cresterea cererii de imprumuturi pentru investitii poate fi unul din primele semne de revenire economica in conditiile in care, in perioada crizei, majoritatea solicitarilor venite din partea companiilor au fost pentru imprumuturi de capital de lucru si prea putine pentru credite de investitii, majoritatea companiilor amanandu-si planurile de dezvoltare pe fondul crizei.

Desi cresterea cererii poate fi un semnal de revenire economica, cu toate acestea restantele bancii pe segmentul creditelor pentru corporatii au fost in continua crestere de la finele lui 2009, potrivit oficialilor bancii.

Reprezentanti ai pietei explicau evolutia aparent contradictorie (cresterea investitiilor companiilor vs.majorare a restantelor) prin faptul ca unii manageri au reusit deja sa gaseasca solutiile de supravietuire si chiar dezvoltare in criza, in timp ce altii sunt inca puternic afectati.

Potrivit bancii, dobanzile creditelor corporate au inregistrat un trend descendent in ultimele sase luni. Cele mai multe finantari ale CEC au mers in primul semestru al anului catre companii din domeniile agricultura, industrie, comert si constructii, energie conventionala.