- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Situatia bancilor, tot mai rea: Bilantul sistemului ar putea fi zero la final de an

21 Oct, 13:01 • gecad.net
Starea sistemului bancar se inrautateste, iar cresterea restantelor pe final de an va avea ca urmare scaderea acuta a profiturilor si va face aproape iminente disponibilizarile in cadrul bancilor, cred analistii chestionati de catre DailyBusiness.ro.
Situatia bancilor, tot mai rea: Bilantul sistemului ar putea fi zero la final de an

Castigatoare din criza urmeaza sa fie bancile prudente si cele care au reusit in ultimul timp sa isi concentreze afacerea pe segmente profitabile ale business-ului.

Daca in primele luni ale anului analistii financiari credeau inca sistemul bancar in stare sa realizeze un profit consistent in 2009, poate chiar la nivelul celui din 2008, evolutia din ultimul timp ii determina pe multi dintre ei sa fie mult mai circumspecti, unii dintre ei anticipand cel mult un rezultat nul la nivel de sistem.

„Cred ca la final de an ne vom afla pe profit zero la nivel de sistem bancar”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania.

In T1, sistemul bancar a afisat o pierdere de cateva milioane de euro, iar in la doilea trimestru, bilantul a fost aproape nul. Pe trimestrul trei inca nu au fost facute publice date.

Dumitru considera ca evolutia restantelor, care vor fi in crestere in al doilea semestru in raport cu ce s-a intamplat in S1, scade sansele ca bancile sa incheie anul pe profit.

„Marjele de dobanda au scazut mult in ultimul timp, cel putin comparativ cu ceea ce se intampla anul trecut, in conditiile in care costul de atragere a resurselor a cresut foarte mult.Dintr-un profit mult in scadere in ultimul timp, bancile vor trebui sa constituie tot mai multe provizioane pentru restante, care sunt in crestere”, a completat Ionut Dumitru.

In opinia lui Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, volumul restantelor ce s-ar putea transforma in pierdere va atinge la final de an un nivel de aproape 15% din creditele la sold ale bancilor, in prezent acestea situandu-se la circa 9%.

„La anul insa am putea vedea o inrautatire a situatiei”, este de parere Vlad Muscalu.

Recent, Gabrial Cretu, director in cadrul OTP Bank Romania, declara pentru DailyBusiness.ro ca urmeaza un al doilea val de restantieri in lunile urmatoare, ce ar putea creste problemele cu care se confrunta bancile.

Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, are insa o pozitie mai conservatoare si considera ca este greu de facut o aproximare a castigului agregat la nivel de sistem bancar la finele anului.

„Bancile isi castiga banii in mod diferit. In prima parte a anului am vazut rezultate foarte bune pentru banci, castiguri realizate in special pe partea de trezorerie”, a declarat Radu Craciun, care a explicat ca tocmai din cauza faptului ca bancile sunt axate mai mult pe unul sau altul din domeniile pe care le au la dispozitie pentru a realiza castiguri, este greu de aproximat care ar putea fi rezultatul agregat la final de an.

In plus, remarca acesta, chiar daca activitatea de baza, care este creditarea, a avut o evolutie foarte slaba in ultimul timp, pentru a se cunoaste care ar putea fi castigurile bancare la final de an, ar trebui sa stim care este nivelul real al provizioanelor la sfarsitul lui 2009 „pe care in acest moment nimeni nu le cunoaste”, a spus Radu Craciun.

In ceea ce priveste evolutiile individuale ale bancilor, acestea vor fi foarte diferite la nivel de sistem, crede Radu Craciun: „Vor fi banci care vor termina anul pe profit, iar multe altele vor fi pe pierdere, diferenta facandu-se intre banci in functie de calitatea portofoliului”.

„Bancile care au fost foarte agresive in ultimul timp, si care au practicat costuri mici la credite pentru a atrage cota de piata, incep acum sa se resimta. In schimb, bancile mari, cele care au fost prudente, este de asteptat sa afiseze in continuare castiguri la final de an”, a declarat la randul sau Ionut Dumitru.

Acesta este de parere chiar ca este deja prea tarziu acum pentru a se mai pune problema unei posibile redresari a bancilor care, ducand o politica agresiva, au ajuns in prezent sa se confrunte cu pierderi.

Disponibilizarile ar putea deveni necesitate in 2010

Inrautatirea situatiei din mediul bancar ar putea conduce, din 2010, la nevoia acuta a bancilor de a reduce toate costurile care nu mai prezinta o necesitate.

Cel mai probabil, la inceputul lui 2010, vom asista la aparitia fenomenului disponibilizarilor in mediul bancar. Chiar daca si in 2009 s-au facut concedieri, masura a fost luata doar in cateva cazuri izolate.

Constantin Paraschiv, seful Federatiei Sindicale din asigurari si banci, de pilda, este de parere ca rezultatele de pe semestrul doi, care este de asteptat sa fie mult mai slabe la nivel de sistem ca in S1, sa determine bancile sa recurga la disponibilizari, pentru reducerea costurilor.