- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Stiglitz: Autoritatile ar trebui sa puna accentul pe crearea de institutii financiare cu capital romanesc

21 May, 11:21 • gecad.net
In Romania, autoritatile ar trebui sa puna accentul pe crearea de institutii financiare noi cu capital local, pentru ca piata romaneasca sa-si reduca astfel dependenta fata de bancile straine, a declarat joi Joseph Stiglitz (foto), laureat al premiului Nobel pentru economie.
Stiglitz: Autoritatile ar trebui sa puna accentul pe crearea de institutii financiare cu capital romanesc

Acesta a spus ca in conditiile in care piata bancara locala este dependenta de institutiile financiare straine, problemele pe care le au bancile-mama ale acestor subsidiare se transfera automat asupra filialelor locale.

Pe de alta parte, a mentionat Stiglitz, bancile straine nici nu contribuie foarte mult la dezvoltarea economiei locale, in conditiile in care acestea imprumuta in special statul si marile corporatii, si nu intreprinderile mici si mijlocii (IMM), care sunt adevaratele generatoare de locuri de munca.

Laureatul Nobel a sugerat ca pe langa crearea de institutii financiare cu capital romanesc, autoritatile ar putea totodata sa ofere si garantii pentru creditele noi acordate de banci catre IMM-uri, reducand astfel riscul aferent acestor imprumuturi.