- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Unde vand si cat pierd firmele de leasing de pe urma masinilor recuperate de la clienti

24 Nov, 22:54 • gecad.net
Firmele de leasing vand cele mai multe din masinile recuperate de la clienti suportand o pierdere de 15-30% in raport cu banii pe care i-ar fi avut de recuperat din contract, pietele unde secondhand-urile auto prind cel mai bine fiind Olanda, Albania, Germania, precum si statele din Orientul Mijlociu, au declarat reprezentanti ai firmelor de leasing prezenti marti la un seminar organizat de Finmedia.
Unde vand si cat pierd firmele de leasing de pe urma masinilor recuperate de la clienti

MKB Romexterra Leasing are in prezent in portofoliu 300 de autovehicule recuperate de la clienti, potrivit lui Cornel Coca Constantinescu, directorul general al companiei. Firma vinde lunar cate 25 de masini recuperate, cele mai multe fiind comercializate in strainatate.

„Colaboram cu o serie de dealeri care vand bunuri in Orientul Mijlociu si Olanda”, a precizat Constantinescu, mentionand ca de cele mai multe ori, firma comercializeaza in pierdere bunurile recuperate, obtinand cu circa 15% mai putin decat valoarea din contract ce ramasese de recuperat de la client.

Constantinescu a mentionat totodata ca „portofoliul cel mai tanar” din masinile recuperate este vandut prin noi contracte de leasing financiar.

Raiffeisen Leasing, unul dintre cei mai mari jucatori locali de pe piata de profil, a recuperat pana in prezent circa 480 de bunuri de la clientii care se confruntau cu intarzieri la plata ratelor. Compania a reusit sa comercializeze sau sa reintroduca in contracte de leasing financiar o mare parte din bunurile recuperate.

„Circa 80% din bunuri sunt vandute in strainatate. Am comercializat masini la pachet, cate 40, 50 sau 60 o data. Vindem in tari ca Albania, Germania, Franta si Ungaria”, a declarat Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing, mentionand ca firma trebuie sa suporte la vanzare o pierdere de circa 20-30%.

In prezent, compania are in portofoliu 127 de masini spre vanzare.

Date fiind discounturile pe care trebuie sa le faca pentru a vinde masinile recuperate de la clienti si provizioanele ce trebuie constituite pentru contractele de leasing neperformante, cel mai probabil, Raiffeisen Leasing va raporta pierderi la final de an, a declarat Mateescu.

Cornel Coca Constantinescu de la Romexterra Leasing a mentionat ca procesul de recuperare a masinilor este uneori greoi, din cauza ca unii clienti care au intarziat cu plata ratelor si carora li s-a reziliat contractul refuza sa inpoieze firmei bunul finantat.

Potrivit lui Constantinescu, sub 10% dintre cazurile de reziliere de contracte au ajuns in aceasta situatie, clientii fiind actionati in instanta de catre firma. Romexterra a inaintat pana in prezent 150 de plangeri penale impotriva clientilor.

Romexterra Leasing are in prezent in derulare 2.500 de contracte, prin care au fost finantate 3.400 de autovehicule. Raiffeisen Leasing administreaza 11.000 de contracte.