- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vasilescu: Consiliul Concurentei se inseala daca spune ca bancile au facut cartel

24 Jun, 12:40 • gecad.net
Potrivit informatiilor aparute in presa, Consilul Concurentei ar derula in prezent o ancheta la nivelul sistemului bancar, pentru a vedea daca intre banci exista intelegeri cu privire la fixarea dobanzilor, dar, in opinia consilierului bancii centrale Adrian Vasilescu (foto), nu exista un asemenea cartel.
Vasilescu: Consiliul Concurentei se inseala daca spune ca bancile au facut cartel

Acesta a mentionat ca, mai degraba, la nivelul bancilor functioneaza in prezent un fenomen economic denumit „simpatia preturilor”.

„Exista in economie un fenomen foarte interesant: simpatia preturilor”, a spus Adrian Vasilescu.

El se refera la faptul ca preturile care urca devin „simpatice” si atrag dupa ele alte preturi. Acestea urca din motive acre nu au nicio legatura cu motivele reale care au determinat prima companie sa creasca preturile, a explicat consilierul.

„Daca o banca urca dobanzile la depozite, atunci vor urca si altele”, a aratat Vasilescu, explicand ca in acest fel bancile incearca sa nu ramana fara deponenti.

Cu toate acestea, a atras atentia oficialul BNR, nu este normal ca in conditiile actuale de piata, in care dobanda de politica monetara este de 9,5%, dobanzile la depozitele in lei sa fie peste acest nivel.

Marea problema este aceea ca, dat fiind ca bancile se imprumuta la costuri atat de mari, vor oferi credite la costuri si mai mari, pentru populatie si companii, a mai spus Vasilescu.