Finante-Banci

Veste bună pentru români! Care sunt angajații care vor putea ieşi mai repede la pensie

17 Nov, 12:25 • Gorgorin iulia
Un proiect de lege înregistrat la Senat la sfârşitul anului 2021 a primit astăzi votul decisiv al Parlamentului. Românii care lucrează în domeniul construcţiilor de maşini vor putea ieşi mai repede la pensie
Veste bună pentru români! Care sunt angajații care vor putea ieşi mai repede la pensie

Angajații români care lucrează în domeniul construcţiilor de maşini ar putea ieşi mai repede la pensie.

Guvernanții vor să modifice legislaţia privind sistemul de pensii publice prin includerea unor activităţi din sectorul construcţiilor de maşini, dar şi din unităţile de producţie ale minelor de minereuri în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale.

Proiectul de lege înregistrat la Senat la sfârşitul anului 2021 a primit în data 16 noiembrie 2022 votul decisiv al Parlamentului.

Mai exact, este vorba despre proiect de Lege pentru completarea art.30 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptat în această săptămână de Camera Deputatilor cu vot pentru 244, contra 1, abţineri 1 şi două persoane care nu au votat, conform zf.ro

Categoriile de salariați care ar putea ieși la pensie mai devreme

Proiectul propune ca la articolul 30 alineatul (1), după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:

  • sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă; turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnatoriile de cuzineţi; activitetea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni cel puţin 50% din timp în secţiile de producţie respective.”

Totodată, se preconizează şi asimilarea ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă.

În plus, toate aceste modificări se vor aplica şi pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice extracţiei minereurilor care a ocupat următoarele funcţii: adjunct şef carieră, adjunct şef depozit, adjunct şef uzină, artificier, automacaragiu, buldozerist, electrician, electrician subteran, electromecanic, electromecanic subteran, electromecanic turbosuflantă, electronist, excavatorist, frezor, inginer, inginer conducător formaţie de lucru, inginer şef investiţii, inginer şef producţie, instalator, laborant, lăcătuş,  lăcătuş mecanic, lăcătuş mecanic subteran, macaragiu, maistru, manipulant, mecanic, mecanic maşini utilaje, mecanic subteran, miner subteran, miner suprafaţă, muncitor necalificat, muncitor necalificat subteran, operator preparare, operator preparare subteran, prelucător aşchiere, revizor tehnic, şef carieră, şef laborator control tehnic de calitate, şef depozit, şef secţie, şef uzină, strungar, subinginer, subinginer conducător formaţie de lucru subteran, sudor, sudor subteran, tehnician.”

De asemenea, în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale va fi luată în considerare şi activitatea de trefilare, inclusiv prin decaparea cu acizi, desfăşurată de către persoanele încadrate în muncă la SC ArcelorMittal Roman.

Astfel, persoanele care desfăşoară activităţile enumerate mai sus beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciţi în aceste condiţii.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Dansatorii și soliștii de balet ar putea ieși la pensie mai devreme

Totodată, un alt proiect de lege va ajunge curând la votul decisiv al deputaților și propune ca dansatorii sau soliștii de balet să poată ieși la pensie, în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit la Senat acum o lună, iar în curând va ajunge la deputați, pentru a primi votul decisiv, cu raport favorabil.

Astfel, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru balerini și acrobați.

Balerinii și acrobații beneficiază acum de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani, potrivit avocat.net