- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vestea buna: Maine am putea afla ca PIB a crescut in T2 pentru prima oara de la inceputul crizei. Vestea rea: Din T3 reincepe scaderea

12 Aug, 12:29 • gecad.net
Evolutia foarte buna a industriei si a vanzarilor cu amanuntul a condus cel mai probabil la cresterea PIB in T2 fata de T1, cu pana la 1%, spun analistii de pe piata locala. Din pacate insa, masurile de austeritate vor determina din nou scaderea economiei, incepand cu al treilea trimestru, considera ei.
Vestea buna: Maine am putea afla ca PIB a crescut in T2 pentru prima oara de la inceputul crizei. Vestea rea: Din T3 reincepe scaderea

ING Bank estimeaza pentru al doilea trimestru o crestere economica de 0,6% fata de T1 2010

, la date ajustate sezonier. In schimb, potrivit bancii, PIB-ul a inregistrat o scadere anuala fata de T2 2009, de 1,2%.

„Productia industriala si vanzarile cu amanuntul au contribuit considerabil la cresterea PIB in T2 fata de T1, compensand din plin scaderile din alte domenii, cum ar fi agricultura”, a declarat Nicolaie Chidesciuc, economist sef al ING Bank Romania.

Acesta este de parere ca evolutia buna a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul din T2 ar putea conduce chiar la o crestere mai mare a PIB-ului in aceasta perioada fata de T1, in raport cu cea estimata de banca, si la o scadere mult mai mica, spre zero, a economiei in al doilea trimestru fata de PIB-ul din T2 2009.

Potrivit calculelor ING, evolutia PIB-ului va reintra insa in orizontul negativ in trimestrul trei, cand economia va inregistra scadere atat fata de T3 2009, cat si fata de T2 2010.

Prognoza Raiffeisen Bank indica o crestere de 0,7 – 0,8% a economiei in al doilea trimestru fata de primul trimestru al anului. „Am putea vedea chiar de o crestere spre 1% a PIB in acest interval, la date ajustate sezonier”, a spus Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania.

Economistul sef al Raiffeisen a precizat ca parcursul bun al productiei industriale din T2, care a avut o evolutie peste asteptari, a determinat banca sa revizuiasca in crestere prognoza privind majorarea economiei in T2 fata de T1, de la circa 0,5%, cat estima initial, la 0,7 – 0,8%.

In termeni anuali, economia a inregistrat insa o scadere de circa 1,5%, in T2, a declarat Ionut Dumitru.

Reprezentantul Raiffeisen atrage insa atentia ca al doilea trimestru ar putea fi singurul din acest an in care economia va inregistra crestere, deoarece masurile de austeritate vor conduce cel mai probabil la rezultate mai slabe in al treilea si al patrulea trimestru.

La randul sau, analistul financiar Aurelian Dochia este de parere ca PIB-ul a fost in al doilea trimestru in scadere fata de T2 2009. „Insa datele INS ar putea indica o evolutie aproape similara a economiei in al doilea trimestru fata de primele trei luni din 2010”, a spus Dochia, mentionand ca pe masura ce inaintam spre finalul anului scaderea PIB se va atenua.

Atat Nicolaie Chidesciuc, cat si Ionut Dumitru spun ca majorarea TVA va afecta cel mai puternic evolutia economiei incepand cu al treilea trimestru.

„Daca nu ar fi fost masurile de austeritate, am fi putut vedea o crestere consistenta a PIB, insa acestea vor afecta puternic mersul economiei”, a conchis Nicolaie Chidescuc.

Raiffeisen estimeaza o scadere de 3% a PIB in 2010, iar Aurelian Dochia crede ca la final de an am putea vedea o contractie de 2% a economiei. Guvernantii intrevad o scadere a PIB de maxim 1,9% pentru acest an.