- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Viteza de aprobare a dosarelor Prima Casa creste: Fondul de Garantare s-a \”rodat\” in lucrul cu bancile

13 Oct, 00:02 • gecad.net
In prezent, doar 8-9% dintre dosarele de credit trimise spre verificare Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) contin greseli sau au nevoie de completari, fata de peste 25% acum catva timp, a declarat pentru DailyBusiness.ro Aurel Saramet (foto), presedintele FNGCIMM, situatia creand perspectiva cresterii vitezei de aprobare a creditelor.
Viteza de aprobare a dosarelor Prima Casa creste: Fondul de Garantare s-a \rodat\ in lucrul cu bancile

Luna trecuta, premierul Emil Boc a reprosat FNGCIMM ca a primit numeroase reclamatii din partea clientilor din programul Prima Casa, cu privire la faptul ca aprobarea dosarelor dureaza prea mult.

Aurel Saramet, precum si alti oficiali ai Fondului, au mentionat atunci ca aprobarile decurg relativ greoi deoarece multe din dosarele trimise de banci contin greseli si trebuie retrimise institutiilor de credit spre completare si corectare. Solutia gasita in comun de banci si FNGCIMM a fost aceea ca institutiile de credit sa faca o verificare centralizata a dosarelor primite pentru Prima Casa, asa incat calitatea dosarelor sa se imbunatateasca.

„Cele mai multe dintre bancile cu care lucram au imbunatatit sistemul de verificare a dosarelor, ceea ce a condus la scaderea numarului aplicatiilor incomplete sau gresite trimise catre FNGCIMM”, a mentionat Aurel Saramet.

Potrivit acestuia, valoarea totala a garantiilor acordate de catre Fond este de 218 milioane de euro.

Saptamana trecuta, Fondul a retras garantiile mai multor banci care nu reusisera sa acorde deloc sau au oferit foarte putine finantari in cadrul programului Prima Casa, valoarea garantiilor urmand sa fie distribuita celorlalte banci ramase in program. O parte din bancile carora li s-au retras garantiile sunt CEC, Bancpost, Intesa, Piraeus, Emporiki si Credit Europe Bank.

Presedintele FNGCIMM a declarat ca nu a fost stabilit inca plafonul de garantii ce va fi distribuit fiecareia din bancile ramase in program, deoarece este inca nevoie „de anumite precizari de la banci”.

Potrivit lui Aurel Saramet, majoritatea locuintelor contractate prin Prima Casa au fost achizitionate de catre tineri, 90% din clientii bancilor pentru acest program avand sub 35 de ani.

Seful FNGCIMM a mentionat ca, din totalul creditelor acordate prin intermediul programului, circa 25% au servit pentru achizitionarea de locuinte noi, construite in 2008 sau dupa 2008, iar restul pentru achizitionarea de locuinte construite anterior acestui an. Pana in prezent, 4.740 de credite au fost aprobate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in cadrul programului Prima Casa. Alte 400 de dosare sunt in curs de aprobare.