- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Apple și-a pierdut locul în topul celor mai valoroase companii din lume. Ce afacere care folosește Inteligența Artificială a ajuns pe a doua treaptă

06 Jun, 20:18 • Alexe Raluca
Apple a retrogradat în topul celor mai valoroase companii din lume, nemaifiind pe locul 2. O altă afacere profitabilă, ce utilizează Inteligența Artificială, a urcat pe scara ierarhică.
Apple și-a pierdut locul în topul celor mai valoroase companii din lume. Ce afacere care folosește Inteligența Artificială a ajuns pe a doua treaptă

Acţiunile Nvidia au atins un nivel record la New York, depăşind acțiunile Apple cu mult peste vreo așteptare. Miercuri, 5 iunie 2024, Nvidia a devenit a doua cea mai valoroasă companie mondială, depășind pragul de 3.000 de miliarde de dolari americani datorită cererii masive pentru cipurile sale.

Citește și: Cum să nu ai iPhone „de unică folosinţă”. 10 sfaturi care prelungesc viaţa smartphone-ului de la Apple

Apple și-a pierdut locul în topul celor mai valoroase companii din lume

La finalul şedinţei de la Bursă de miercuri, 5 iunie 2024, acţiunile Nvidia înregistrau un avans de 5,2%. Compania americană a fost evaluată la 3,012 miliarde de dolari, în timp ce titlurile Apple au urcat cu doar 0,8%, capitalizarea de piaţă situându-se la 3,003 miliarde de dolari. La închiderea pieței, Nvidia avea o valoare de piață de 3,019 trilioane de dolari, iar la celălalt capăt, Apple avea o valoare de piață de doar 2,99 trilioane de dolari.

„Nvidia face bani din AI chiar acum, iar firmele ca Apple şi Meta cheltuiesc cu AI. Ar putea fi o concluzie anticipată că Nvidia va depăşi şi Microsoft, dar sunt mulţi bani pe piaţă”, a explicat Jake Dollarhide, directorul general al Longbow Asset Management, pentru Reuters.

Vineri, 7 iunie 2024, Nvidia pregăteşte o divizare a acţiunilor sale, decizie ce ar putea să îi ademenească pe investitorii individuali pentru titlurile sale. Creşterea capitalizării bursiere a Nvidia peste cea a Apple reprezintă o schimbare majoră în Silicon Valley, unde Apple a dominat din 2007 încoace, din momentul în care a fost lansat iPhone-ul.

În 2024, acţiunile Nvidia au urcat cu 147% datorită interesului global pentru capacităţi informatice AI. Din 22 mai 2024, titlurile sale au urcat cu aproape 30%. Acțiunile companiei americane au devenit interesante pe măsură ce afacerea bazată pe inteligență artificială s-a dezvoltat, crescând cu peste 3.290% în ultimii cinci ani. Afacerea are o cotă de piață estimată la 80% în cipurile AI pentru centrele de date. Optimismul privind inteligența artificială a stimulat şi creşterea altor producători de cipuri.

În acest an, acțiunile Apple au crescut cu doar aproximativ 5% deoarece creșterea vânzărilor producătorului iPhone a stagnat în ultimele luni. În cel mai recent raport trimestrial al veniturilor sale, vânzările totale ale companiei au scăzut cu 4%. Vânzările totale ale iPhone au scăzut cu 10%.

Citește și: China și-a luat adio de la WhatsApp și Threads. Apple le-a eliminat din magazinul de aplicații